Hoppa till huvudinnehåll

Kimi Räikkönen får behålla sin motocrossbana – Granne: "Det är som att banka huvudet mot en vägg"

Vy över motocrossbanan.
Kimi Räikkönens motocrossbana på Porkala udd. Vy över motocrossbanan. Bild: Yle motocross,motocrossbana

Vasa förvaltningsdomstol slår fast att formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen inte behöver miljölov för sin motocrossbana på Porkala udd. Grannarna kommer antagligen inte att överklaga beslutet eftersom det skulle innebära höga kostnader för en jurist.

Formel 1-föraren Kimi Räikkönen får behålla sin motocrossbana som han lät bygga på sin mark under vintern 2016. Räikkönen har ett fritidshus på Porkala udd.

I sitt beslut uppger Vasa förvaltningsdomstol att Räikkönen inte behöver ett miljölov för motocrossbanan.

Det var Svenska Yle som kunde avslöja att en bana för motorsport hade uppförts på Kimi Räikkönens mark på Porkala udd utan tillstånd.

Kimi Räikkönen, 2018.
Kimi Räikkönen. Kimi Räikkönen, 2018. Bild: XPB Images / All Over Press Kimi Räikkönen

Miljövårdsmyndigheten i Kyrkslätt slog senare fast att inget miljölov behövs för motocrossbanan. Dessutom konstateras det att banan inte medför oskäligt besvär för grannarna. Det här trots att det kom in tretton bemötanden från sammanlagt sjutton undertecknare.

Kommunen utförde riktgivande bullermätningar och kom fram till att man inte kan höra motorcyklarna med blotta örat.

– Slutresultatet var att ljudmiljön i närheten av banan präglas av fågelsång och lövens sus, säger Kimi Räikkönens advokat Sampsa Kataja när han tänker tillbaka på kommunens utredning.

Grannarna överklagade

Räikkönens grannar besvärade sig över kommunens beslut och frågan togs upp i Vasa förvaltningsdomstol. Förvaltningsdomstolen anser ändå att Kyrkslätt har rätt i frågan om att banan inte behöver miljölov. Det här beror på att banan är byggd på Räikkönens egen mark och att den används lite.

– Banan har byggts för privatbruk och det är inte meningen att där ska ordnas tävlingar. Inte mycket ljud hörs heller, säger advokat Sampsa Kataja.

Sibbo motorklubb
Räikkönens motocrossbana används enbart för privat bruk. Arkivbild. Sibbo motorklubb Bild: Yle/Sune Bergström motocrossbana

Banan har nu varit i använding i något år. Kataja tror inte att grannarna kommer att överklaga förvaltningsdomstolens beslut.

– Grannarna har förhoppningsvis märkt att banan varken stör eller smutsar ner naturen. Porkalavägen här bredvid ger garanterat upphov till mer oljud.

Kataja tror att grannarnas förargelse egentligen handlar om någonting annat än buller och en genuin oro för miljön.

– Det är ganska sällan som Kimi är där. Om banan används några timmar under sommaren så handlar frustrationen kanske om någonting annat.

"Viktigare att få kändisar"

En anonym granne är en av dem som lämnade in besväret mot motocrossbanan. Han berättar att det inte finns planer på att överklaga förvaltningsdomstolens beslut. En överklagan skulle innebära höga kostnader för en jurist.

– En privatperson kan inte börja med sådant här och vi har också en multimiljonär mot oss med obegränsade resurser. Det är som att banka huvudet i väggen.

Han poängterar att han inte har någonting emot Kimi Räikkönen som person.

– Men det verkar märkligt att man bara kan bygga en bana och ett staket som stänger av en halv udde.

Med tanke på att Porkala är ett känsligt område och att det varit mycket tal om att man ska vårda naturen från kommunens sida, tycker han att kommunen agerat märkligt.

– Kommunen verkar tycka att det är viktigare att få kändisar hit.

Texten baserar sig på artikeln Kimi Räikkönen saa pöristellä omalla motocrossradallaan Kirkkonummella – "Uskomme, että naapurit eivät enää valita" av Reeta Salminen.