Linsgryta
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 msk malen spiskummin
- 1 msk malet korianderfrö
- 1 nypa chiliflagor
- 4 dl gröna linser
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- olivolja till stekning
- ca 1 liter vatten
Gör så här:
- Rensa linserna och kolla att det inte ligger någon liten sten i påsen (alla linser säljs rensade, men det slinker nästan alltid med någon liten sten i förpackningen).
- Skölj dem i ett durkslag.
- Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja.
- När löken är helt mjuk, tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med i en minut.
- Häll i linserna och rör om. Låt dem fräsa med ytterligare en minut.
- Häll på vatten så att det täcker linserna ordentligt. Du kommer att behöva fylla på successivt under kokningen.
- Tillsätt grönsaksbuljongtärningarna och rör om.
- Sänk värmen till medelvarmt och lägg på locket.
- Låt grytan puttra i 30-40 minuter. Fyll på vatten vid behov, men försök se till att det mesta av vattnet har kokat bort när linserna är mjuka.
Servera med rostade rotsaker, sallad eller ris. Eller använd linsgrytan som bas till linsburgare.
Linsburgare
Ingredienser:
- linsgryta
- ca 2 dl ströbröd (testa med havregryn om du vill undvika gluten)
- 2 ägg
- olivolja till stekning
Gör så här:
- Börja med att göra en linsgryta.
- Rör i äggen och ströbröd så att grytan blir nästan tillräckligt fast för att forma en burgare.
- Låt smeten svalna och svälla i ca 30 minuter. Ifall den är för lös för att göra en burgare som håller ihop, rör i mer ströbröd.
- Forma burgare och stek dem på medelstark värme i generöst med olivolja.
Servera med bröd som alternativ till hamburgare eller med rostade rotsaker och tahinisås.
Tahinisås
En proteinrik och god sås som passar bra till linsburgare.
Ingredienser:
- 2 dl tjock grekisk yoghurt
- 1 msk tahini (sesamfröpasta)
- salt
Gör så här:
Rör ihop yoghurt och tahini och smaka av med salt.