Hoppa till huvudinnehåll

Laga köttfri hamburgare med linser

Linsgryta

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 msk malet korianderfrö
  • 1 nypa chiliflagor
  • 4 dl gröna linser
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • olivolja till stekning
  • ca 1 liter vatten

Gör så här:

  1. Rensa linserna och kolla att det inte ligger någon liten sten i påsen (alla linser säljs rensade, men det slinker nästan alltid med någon liten sten i förpackningen).
  2. Skölj dem i ett durkslag.
  3. Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja.
  4. När löken är helt mjuk, tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med i en minut.
  5. Häll i linserna och rör om. Låt dem fräsa med ytterligare en minut.
  6. Häll på vatten så att det täcker linserna ordentligt. Du kommer att behöva fylla på successivt under kokningen.
  7. Tillsätt grönsaksbuljongtärningarna och rör om.
  8. Sänk värmen till medelvarmt och lägg på locket.
  9. Låt grytan puttra i 30-40 minuter. Fyll på vatten vid behov, men försök se till att det mesta av vattnet har kokat bort när linserna är mjuka.

Servera med rostade rotsaker, sallad eller ris. Eller använd linsgrytan som bas till linsburgare.

Linsburgare

Ingredienser:

  • linsgryta
  • ca 2 dl ströbröd (testa med havregryn om du vill undvika gluten)
  • 2 ägg
  • olivolja till stekning

Gör så här:

  1. Börja med att göra en linsgryta.
  2. Rör i äggen och ströbröd så att grytan blir nästan tillräckligt fast för att forma en burgare.
  3. Låt smeten svalna och svälla i ca 30 minuter. Ifall den är för lös för att göra en burgare som håller ihop, rör i mer ströbröd.
  4. Forma burgare och stek dem på medelstark värme i generöst med olivolja.

Servera med bröd som alternativ till hamburgare eller med rostade rotsaker och tahinisås.

Tahinisås

En proteinrik och god sås som passar bra till linsburgare.

Ingredienser:

  • 2 dl tjock grekisk yoghurt
  • 1 msk tahini (sesamfröpasta)
  • salt

Gör så här:

Rör ihop yoghurt och tahini och smaka av med salt.

Linsburgare med rostade rotsaker.
Linsburgare med rostade rotsaker. Bild: Yle/Esa Saari linser (ärtväxter),matrecept,Strömsö (tv-program)

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

  • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

    Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

    [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.