Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Med vilken grupp blev Lauryn Hill berömd och vem sjöng om ett lustigt hus?

Lauryn Hill.
Lauryn Hill. Lauryn Hill. Bild: EPA / OLIVIER MAIRE Lauryn Hill

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina kunskaper i pop och rock och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter dagens värv på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

1. “Wishing Well” och “Sign Your Name” – vem hade dessa hittar åren 1987-88?

2. Med vilken hiphopgrupp blev Lauryn Hill berömd?

3. Vilken brittisk skapop-grupp är känd för låtar som ”Baggy Trousers”, ”House of Fun” och ”Our House”?

4. Vilken rockklassiker börjar med orden: ”I get up, and nothin’ gets me down”?

5. Musikrebusen! I vår videofråga ska du först lista ut vilken känd låt vi tänker på. Via orden som symboliseras av videoklippen ska du sedan para ihop låten med rätt artist utav fyra svarsalternativ inom genrerna pop, rock eller hårdrock. Gnugga genikölarna och tänk till!

6. Den amerikanska alternativa rockgruppen Sonic Youth hade en kvinnlig basist och sångare som även hyllats som något av en feministisk föregångare för mången senare kvinnlig artist. Vad heter hon?

7. Han var en viktig del av grupperna The Spencer Davis Group, Traffic och Blind Faith. Som soloartist har han bl.a. hittarna “Valerie”, “Back in the High Life Again” och “Higher Love”. Vem är artisten?

8. Från vilken grupp fick gitarristen, sångaren och låtskrivaren Lindsey Buckingham nyligen sparken?

9. “I Put a Spell on You” kom år 1956 och har blivit en verklig rockklassiker. Vem skrev och gav ut originalet?

10. Vem är den legendariske kompositören på bilden? Han har komponerat bl.a. “Walk on By”, “I Say a Little Prayer” och “Do You Know the Way to San Jose” för Dionne Warwick samt listettorna “Raindrops Keep Fallin’ on My Head” och “(They Long to Be) Close to You”.