Hoppa till huvudinnehåll

Servera potatis med gräshoppor i stället för sill

Portion med hussyrsa på stekta potatis och myror.
Portion med hussyrsa på stekta potatis och myror. Bild: Yle/Maria Lång syrsor,Strömsö (tv-program),matrecept

Stekta syrsor och gräshoppor är riktig snabbmat och kan bra ersätta nötterna fredag kväll när du degar i soffan. De är dessutom hälsosammare än chips.

Stek syrsorna eller gräshopporna fem minuter i stekpannan för att få dem läckert frasiga.

Börja med hög värme i stekpannan i en minut för att snabbt få fukten ur insekterna, sänk sedan temperaturen till medelvärme tills de uppnått önskad knaprighet. Syrsorna är lika goda kalla som varma.

Ingredienser, 4 pers:

  • 8 st stora vandringsgräshoppor eller flera hussyrsor
  • 25 g smör
  • 1 citron
  • 4 st små potatisar
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk citronsaft
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 kvist dill
  • färsk chili (mellanstark/stark)
  • 1msk strimlad
  • myror till topping
Gräsoppor på ett fat.
Gräsoppor på ett fat. Bild: Yle/Maria Lång Gräshoppor,matrecept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Koka potatisen och ta ut syrsorna eller gräshopporna från frysen.
  2. Blanda rivet citronskal i mjukt smör.
  3. Stek insekterna i citronsmöret.
  4. Rör ihop crème fraîche, peppar och salt.
  5. Smaka av med citronsaft.
  6. Dela potatisen, stek dem snabbt i citronsmör.
  7. Låt svalna.
  8. Bred på crème fraîche.
  9. Rada på syrsorna eller gräshopporna och dekorera med dill och tunna skivor chili.
  10. Toppa med myror för en syrlighet.
Portion med stekta potatis och hussyrsa.
Portion med stekta potatis och hussyrsa. Bild: Yle/Strömsö Syrsor,Strömsö (tv-program),matrecept

11.5.2018 kl. 10.20: Receptet går att göra både med syrsor och gräshoppor, texten har ändrats för att avspegla detta.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

    Lättlagad och billig vardagsmat.

    Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

  • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

    Frys in höstens vardagsmat på burk.

    Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.