Hoppa till huvudinnehåll

Servera potatis med gräshoppor i stället för sill

Portion med hussyrsa på stekta potatis och myror.
Portion med hussyrsa på stekta potatis och myror. Bild: Yle/Maria Lång syrsor,Strömsö (tv-program),matrecept

Stekta syrsor och gräshoppor är riktig snabbmat och kan bra ersätta nötterna fredag kväll när du degar i soffan. De är dessutom hälsosammare än chips.

Stek syrsorna eller gräshopporna fem minuter i stekpannan för att få dem läckert frasiga.

Börja med hög värme i stekpannan i en minut för att snabbt få fukten ur insekterna, sänk sedan temperaturen till medelvärme tills de uppnått önskad knaprighet. Syrsorna är lika goda kalla som varma.

Ingredienser, 4 pers:

  • 8 st stora vandringsgräshoppor eller flera hussyrsor
  • 25 g smör
  • 1 citron
  • 4 st små potatisar
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk citronsaft
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 kvist dill
  • färsk chili (mellanstark/stark)
  • 1msk strimlad
  • myror till topping
Gräsoppor på ett fat.
Gräsoppor på ett fat. Bild: Yle/Maria Lång Gräshoppor,matrecept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Koka potatisen och ta ut syrsorna eller gräshopporna från frysen.
  2. Blanda rivet citronskal i mjukt smör.
  3. Stek insekterna i citronsmöret.
  4. Rör ihop crème fraîche, peppar och salt.
  5. Smaka av med citronsaft.
  6. Dela potatisen, stek dem snabbt i citronsmör.
  7. Låt svalna.
  8. Bred på crème fraîche.
  9. Rada på syrsorna eller gräshopporna och dekorera med dill och tunna skivor chili.
  10. Toppa med myror för en syrlighet.
Portion med stekta potatis och hussyrsa.
Portion med stekta potatis och hussyrsa. Bild: Yle/Strömsö Syrsor,Strömsö (tv-program),matrecept

11.5.2018 kl. 10.20: Receptet går att göra både med syrsor och gräshoppor, texten har ändrats för att avspegla detta.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept