Hoppa till huvudinnehåll

Tjocka sugslangar i arbete – städningen av stranden i Hammars i Borgå kan fortsätta länge

Kloakvatten har läckt ut i havet i Hammars i Borgå våren 2018
Det var här som avloppsröret sprang läck i vintras. I bakgrunden skymtar strandpaviljongen vid Haiko Gård. Kloakvatten har läckt ut i havet i Hammars i Borgå våren 2018 Bild: Yle/Stefan Härus miljöförstöring,förorenade områden,Borgå,Hammars,haikofjärden

Det är ingen tvekan om vad det är som har läckt ut i Haikofjärden vid en strand i Hammars. Lukten är intensiv och inte ens den glittrande böljan och den skira vårgrönskan får tankarna att gå i annan riktning.

Det var den 13 februari som man upptäckte läckaget.

Då stängdes avloppsledningen av. Man arrangerade en alternativ rutt för avloppet samtidigt som man började förbereda sig för att reparera det läckande avloppsröret.

Man sågade upp ett hål i isen, dykare gick ner för att reparera och den 28 februari var avloppsröret fixat.

Fortfarande ligger det en oljebom i vattnet och grova sugslangar ringlar som ormar över strandklipporna.

Kloakvatten har läckt ut i havet i Hammars i Borgå våren 2018
Tjocka sugslangar väntar på att användas igen. Kloakvatten har läckt ut i havet i Hammars i Borgå våren 2018 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hammars,kloakvatten

Sugbilar och långa slangar

Efterputsningen i strandvattnet har pågått under vårvintern och pågår till en del fortfarande.

– Det är först efter det att isarna gått som vi har kunnat komma åt att putsa upp området. Det gör vi med effektiva sugbilar med långa slangar, säger Mats Blomberg, biträdande direktör vid Borgå vatten.

Några hundra meter från platsen för läckaget ligger caféet i Hammars. Caféinnehavaren Anne Tuominen berättar att man tydligt märkte att något var i görningen i vintras.

– Borgå vatten körde skytteltrafik med sina motorkälkar här över isen. Vi hörde om vad som hade hänt, men vi kände ingen lukt. Det var ju is på fjärden då ännu, säger Tuominen.

Caféinnehavaren för Hammars Seo - Anne Tuominen - i Borgå
Anne Tuominen har följt den över tre månader långa processen. Caféinnehavaren för Hammars Seo - Anne Tuominen - i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hammars,hammars seo

Ännu inget ljus i tunneln

Tuominen säger att trafiken fortfarande pågår.

– Det har tagit tid innan de har kunnat få bort eländet från vattnet på grund av isen. Det åker stora containrar förbi här fortfarande, säger Tuominen.

Faktum är att man inte ser någon ände på projektet med att få stranden ren.

Havet för hela tiden upp mera föroreningar till ytan. Borgå vatten är på plats varje vecka för att suga upp det som flyter upp ur havet och in mot stranden.

– Vi har sugit upp allt som funnits att suga upp, men havet hämtar hela tiden in nytt ”material”. Vi är där mellan två och tre gånger i veckan, men vi kan inte säga när det tar slut. Vi kan inte veta hur mycket innehåll från avloppsröret det finns i vattnet, säger Borgå vattens vd Risto Saarinen.

Saarinen säger att Borgå vatten tar situationen på allvar, att de tar sitt ansvar och gör allt som är i deras makt för att återställa strandområdet till det normala.

Örnshamns strandpark i hammars i Borgå
Örnshamns strandpark ligger nära läckageplatsen ... Örnshamns strandpark i hammars i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hammars,Strand,havet,vår,haikofjärden
Cafeet Hammars Seo i Brogå från baksidan
... liksom strandcaféet i Hammars. Cafeet Hammars Seo i Brogå från baksidan Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hammars,hammars seo

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland