Hoppa till huvudinnehåll

Eleni och Netta är spelbolagens favoriter för att vinna Eurovisionen

Eleni Foureira och Netta Barzilai.
Eleni Foureira tävlar för Cypern med låter Fuega och Netta Barzilai för Israel med låten TOY. Eleni Foureira och Netta Barzilai. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision,Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2018,Netta Barzilai,Eleni Foureira

Blir det Eurovisionskalas vid Medelhavets strand nästa år? Möjligtvis, men spelbolagen har haft stora svårigheter med att förutspå resultatet.

Då Israel i våras meddelade att de skickar 25-åriga Netta Barzilai och hennes kacklande, färgsprakande show till Portugal blev hon genast spelbolagens favorit att vinna. En position hon behöll ända fram till finalveckan.

I tisdags trängde sig plötsligt Cyperns egen Beyoncé, 31-åriga Eleni Foureira förbi och hon har hållit täten sedan dess. Hon dansar, hon sjunger och hon kastar med håret medan pyrotekniken nästan bränner ner arenan - spelbolagen räknar med att hon ska gå hem hos publiken.

Sångaren Eleni Foureria.
Cyperns Eleni Foureira är egentligen född i Albanien och har gjort karriär i Grekland. Sångaren Eleni Foureria. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision,Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2018,Eleni Foureira

Medan Israel och Cypern hela tiden tävlat om första plats så har placeringarna bakom dem fluktuerat på ett aldrig tidigare skådat sätt. Under finalveckan brukar spelbolagen börja ha någon sorts koll, men i år har ländernas placeringar kunnat ändras från 30:e till 3:e på ett par dagar.

Det är precis vad som hände Irlands Ryan O'Shaughnessy. Spelbolagen trodde inte att han skulle ta sig till final, men nu då han lyckades med det konststycket så har de plötsligt petat in honom på tredje plats efter Cypern och Israel.

En annan som åkt omkring i oddsen som en jojo är Norges Alexander Rybak. Eftersom han är en tidigare vinnare finns det en hel del tillit till att han också den här gången ska få en hel del röster. Men efter ett varv på andra plats i listan har han inför finalen landat på tionde plats, alltså tionde bästa oddsen för en seger.

Alexander Rybak.
Alexander Rybar har redan vunnit Eurovisionen en gång år 2009. Alexander Rybak. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision Song Contest 2018,Eurovision Song Contest,Eurovision,Alexander Rybak

I vårvintras, innan Israel meddelade vem de skickar, trodde spelbolagen en tid att Finland och Saara Aalto hade bästa chanser till vinst. Sedan dess har oddsen backat och Finland har legat mellan tionde och femtonde bästa under finalveckan. Vi går in i final på plats 14 av 26 i oddsen.

Av The Big Five, de fem länder som automatiskt är i final, hittas Frankrike, Tyskland och Italien i topp tio. Det är intressant eftersom speciellt Frankrike och Tyskland under längre tider hört till de länder som fått minst poäng i finalen.

Saara Aalto på Eurovisionsscenen.
Saara Aalto tävlar för Finland med låten Monsters. Saara Aalto på Eurovisionsscenen. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision,Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2018,Saara Aalto,Monsters (Saara Aalto)

Monsters går hem på Spotify

På Spotify hör Saara Aaltos Monsters till de mest spelade låtarna, den ligger på plats nummer fyra. Också här leder Israels Toy och Cyperns Fuego, men på tredje plats hittas Sveriges Benjamin Ingrosso med Dance You Off.

1. Israel (Netta – Toy)
2. Cypern (Eleni Foureira – Fuego)
3. Sverige (Benjamin Ingrosso – Dance You Off)
4. Finland (Saara Aalto – Monsters)
5. Australien (Jessica Mauboy – We Got Love)
6. Frankrike (Madame Monsieur – Mercy)
7. Tyskland (Michael Schulte – You Let Me Walk Alone)
8. Norge (Alexander Rybak – That's How You Write a Song)
9. Bulgarien (Equinox – Bones)
10. Danmark (Rasmussen – Higher Ground)

Budskapet i TOY och Fuego

Yle Uutisets reporter fick en pratstund med förhandsfavoriterna i Lissabon.

Netta Barzilai berättar att låten TOY inspirerats av #metoo-rörelsen. Hon sjunger till en dum pojke om att hon inte är hans leksak.

- Det är en viktig låt inte bara för kvinnor utan också för män och sexuella minoriteter. Det är en låt för människor som någon gång har blivit utslagna eller som fått höra att de inte är tillräckligt bra, smarta eller tillräckligt smala, säger Netta.

kvinnor i granna kläder dansar
Netta Barzilai har en färggrann show. kvinnor i granna kläder dansar Bild: All Over Press Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2018,Netta Barzilai

Cyperns bidrag hörde inte till förhandsfavoriterna innan Eleni Foureira steg upp på Eurovisionsscenen i Lissabon. Den råa energi som sångaren och hennes fyra dansare utstrålar lyfte låten till nya höjder.

Eleni Foureira tror att det dels beror på att folk vet hur svårt det är att dansa och sjunga, och hon lyckas göra både och samtidigt.

- Fuego-låten handlar inte om riktig eld. I det här sammanhanget pratar vi om den inre elden som man delar med sig av till andra, säger hon.

Finalen sänds lördagen den 12 maj i Yle TV2, på Yle Arenan och i Radio Extrem med start klockan 22.00. Sändningen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos.

Läs också: Euroviisujen voittajasuosikki Israelin Netta: ”Jos olisin lapsena nähnyt itseni kaltaisen televisiossa, olisin kärsinyt vähemmän”

Läs också: Euroviisujen voittajasuosikki Kyproksen Eleni Foureira: ”Noustuani Lissabonin viisulavalle, kaikki muuttui”