Hoppa till huvudinnehåll

”En vacker och publikvänlig sport” – estetisk truppgymnastik kombinerar musik, dans och gymnastik

Estetisk truppgymnastik.
Estetisk truppgymnastik. Bild: Yle/ Niclas Lundqvist Truppgymnastik,gymnastik

Årets finlandssvenska mästerskap i estetisk truppgymnastik avgjordes i Lundo på lördagen. Drygt 300 gymnaster från hela Svenskfinland deltog i tävlingarna.

Estetisk truppgymnastik är en gymnastikform som utvecklats ur den finska kvinnogymnastiken.

- Det är en gren där man kombinerar det estetiska dansanta med olika rörelser inom gymnastiken och det blir ett flytande program, förklarar Nora Hermansson, tränare i Åboklubben ÅKG Palästra.

- Det är vackert att se på och en väldigt publikvänlig sport. Smink, frisyrer och tävlingsdräkten är en del av helheten, tillägger tränarkollegan Emma Björklund från ÅKG Palästra.

Vad få man poäng för i estetisk truppgymnastik?

- Det finns tekniska svårigheter som balans och hopp som man får poäng för. Sedan finns det det artistiska värdet som handlar om programmets uppbyggnad och gymnasternas färdigheter. Uppförandet bedöms också, så det är tre olika komponenter som utgör poängen, förklarar Hermansson.

Finlandssvenska gymnastikförbundets tävlingar.
Nora Hermansson och Emma Björklund representerar ÅKG Palästra. Lina Nyman (till höger) är koordinator för truppgymnastik vid Finlands Svenska Gymnastikförbund (FSG). Finlandssvenska gymnastikförbundets tävlingar. Bild: Yle/ Niclas Lundqvist gymnastik,Truppgymnastik,lina nyman

Koreografin har kommit med som ett nytt element för några år sedan.

- Finlands Svenska Gymnastikförbund har valt att dela ut ett extra pris för koreografin för att lagen ska kämpa lite extra och för att inspirera till koreografi, säger Björklund.

Motiverade gymnaster A och O

Det krävs mycket övning för att truppen ska klara sig i tävlingar.

- Ju längre man tränat med varandra desto bättre synkroniserad är man som trupp och kan läsa av varandra. Ett lag ska vara en tajt grupp, påpekar Hermansson.

Finlandssvenska gymnastikförbundets tävlingar.
Finlandssvenska gymnastikförbundets tävlingar. Bild: Yle/ Niclas Lundqvist Truppgymnastik,gymnastik

- Man har tränat på samma program i ett halvår så att det ska sitta så bra som möjligt, säger Hermansson.

Vad kan den enskilda individen bidra med?

- Det är glädje och motivation. Så länge truppmedlemmarna tycker att det är roligt så kommer det också att synas i programmet, säger Björklund.

- Med tre träningar i veckan så gäller det att vara motiverad för ibland blir det hemläxor också, tillägger Hermansson.

Att vinna inte det viktigaste

Freja Eklund och Olivia Mickelsson från ÅKG Palästra deltog båda i tävlingarna på lördagen. Eklund i kategorin 10-12 åringar och Mickelsson i kategorin 14-16 åringar.

- Jag tycker att det är roligt med tävlingar men jag är inte med för vinnandets skull. Det roligaste är att se andra trupper tävla och själv vara med på mattan, säger Eklund.

Finlandssvenska gymnastikförbundets tävlingar.
Freja Eklund och Olivia Mickelsson från ÅKG Palästra. Finlandssvenska gymnastikförbundets tävlingar. Bild: Yle/ Niclas Lundqvist Truppgymnastik,gymnastik,åkg palästra

- Det är nog viktigt att få tävla. Man lär sig olika saker och så får man vara med kompisar, säger Mickelsson.

Intresset för truppgymnastik ökar

Enligt Lina Nyman, koordinator för truppgymnastik vid Finlands Svenska Gymnastikförbund (FSG), är det viktigt att det ordnas tävlingar varje år för att hålla idrottsgrenen vid liv på svenska.

- Ett mål är att få mer och mer gymnaster med och det tycker jag att vi har lyckats med, deltagarantalet i hela Svenskfinland ökar hela tiden.

Det finns för tillfället fem aktiva föreningar inom FSG; Vasa, Jakobstad, Lappfjärd, Åbo och Grankulla. Finlands Svenska Gymnastikförbund har inte representation på nationell nivå utan istället satsar man på det som Nyman kallar för intresse- och hobbynivåer.

- Vi är så pass få föreningar att det här är ett årligt evenemang där vi alla träffar bekanta och man hinner kanske diskutera lite frågor och se vad som är på gång runtom i förbundet.

- Som koreograf är det fint att se programmen och eftersom det handlar om vår lilla ankdamm så är det en familjär stämning på tävlingarna, tillägger Björklund.