Hoppa till huvudinnehåll

HS: Häkkänen vill skärpa straffskalan - "straffen måste kännas"

Antti Häkkänen (t.v.) och Morgan Johansson
Antti Häkkänen i samtal med sin svenska kollega Morgan Johansson. Häkkänen säger att han har svårt att förklara för sina kolleger varför Finland dras med till exempel mer våld mot kvinnor än det internationella medeltalet. Antti Häkkänen (t.v.) och Morgan Johansson Bild: EPA/Julien Warnard Antti Häkkänen,Morgan Johansson

I en diger intervju i Helsingin Sanomat säger justitieminister Antti Häkkänen (Saml) att det inte i första hand är rehabilitering av fångar och deras återvändo till samhället som är viktigt, utan att de faktiskt straffas.

Han säger också att han vet att det är helt tvärt emot vad rådande praxis är i Finland. Han tycker straffen i Finland ofta är allt för lätta, och det vill han ändra på.

Men det är inte för att skrämma folk, trots att många som propagerar för hårdare straff vill just det.

- Det viktiga är att det känns för personen. Om det har en förebyggande effekt eller inte är svårare att säga. Det kan ha en rätt så liten förebyggande effekt på brott som begås i fyllan eller av passion, säger Häkkänen.

Han har redan karvat ut resurser för att höja karenstiden för att bli dömd som återfallsbrottsling från tre till fem år, och för att öka bevakningen av de med villkorliga fängelsestraff.

Hårdare straff för sexualbrott, speciellt om offret är barn

Han vill också specifikt höja vissa brotts straffskala, som han tycker är galet lätta. Speciellt ser Häkkänen på vålds- och sexualbrott.

- Våld mot kvinnor, speciellt från någon närstående, är vanligare i Finland än det internationella medeltalet. Vi har svåra problem med det, problem som jag måste svara på ute i världen.

Trots att han vet att lösningen på vålds- och sexualbrott ligger mer i fostran och utbildning, vill han göra vad han kan.

- Straff är bara en del av problematiken men som justitieminister är de vad jag kan påverka. Jag vill skärpa straffen för våldsbrott och sexualbrott för jag ser att det finns speciellt mycket utrymme för att skärpa dem.

Ett förslag är att införa en ny rubricering, grov våldtäkt av barn, som ska ge ett straff på mellan 4 och 12 års fängelse.

Bakgrunden är domen mot en man som hade sex med en tioårig flicka men som inte dömdes för våldtäkt. Det här kan ha berott på att villkoren för grov våldtäkt inte enligt domstolen uppfylldes. Och det ska i framtiden undvikas genom att definiera en egen straffskala för sexuella övergrepp där offret är under 16 år gammalt.