Hoppa till huvudinnehåll

IL: Romer känner sig diskriminerade på grund av sin etnicitet på Malms sjukhus - "vården var riktigt omänsklig"

Malms sjukhus
Malms sjukhus Bild: YLE/ Christoffer Gröhn malms sjukhus

En familj blev utkörd ur sjukhuset trots att andra närstående fick bli kvar, enligt den sjukes pappa. Enligt honom tog personalen inte heller sonens tillstånd på allvar.

En 65-årig romsk man chockades av hur hans 31-åriga son och hans familj behandlades på Malms sjukhus i Helsingfors. Sonen, som har haft problem med olika rusmedel, drabbades i slutet av april av hög feber, ryggont, tappad matlust och vätskebrist.

Han hade varit intagen på rehabiliteringsenheten vid Aurora sjukhus och besökt Malms sjukhus också dagen innan, men inga problem hittades.

- Vården på Malms sjukhus var riktigt omänsklig. Läkaren lyfte på min sons fot och böjde den, och konstaterade att han har ischias. Sedan förde dom honom tillbaka till Aurora, trots att han hade vätskebrist och måste transporteras på bår, berättar pappan för Iltalehti.

Dagen efter fördes han, efter att han kände sig som att han skulle dö, till Malms sjukhus på nytt för vård. Där började problemen, enligt pappan.

På sjukhuset - dit sonen inte fick ambulansskjuts för att han inte var "tillräckligt sjuk" - kom det fram att sonen inte har ischias utan en allvarlig, långt gången njursjukdom och måste vårdas för att han inte skulle dö. Han fick sin vård, men problemen för föräldrarna och sonens tioåriga pojke, som nu passades av föräldrarna, fortsatte.

Trakasserad ända till bilen

Medan familjen stod vid sonens sjukhusbädd kallade vårdaren på väktare som bad dem lämna rummet. Trots att en annan patients närstående också fanns vid hens sida, sade väktaren att de måste gå.

En stund senare kom väktaren för att köra ut familjen också från sjukhusets väntrum, där pappan säger att ett trettiotal andra människor befann sig. Då började mannen spela in konversationen med sin telefon.

Väktaren förde familjen till ett annat rum och sade att om det störande beteendet fortsätter, åker familjen ut. Pappan menar att han ännu inte förstår vad han menade. Pappan säger till Iltalehti att han talar med ljudlig röst på grund av hörselnedsättning, men väktaren kunde inte bekräfta att det handlade om det.

Varje gång en rom far till Malms sjukhus skickar vårdarna väktare på oss. Tröskeln börjar vara väldigt hög för att besöka Malms sjukhus.

Mannen frågade hur två sextioplussare och ett tioårigt barn kan vara ett problemmoment, och förklarade dessutom att han hör till reservistförbundet, är absolutist och röker inte. Svaret var ändå att de skulle sluta störa.

Till sist lämnade pappan sjukhuset - mamman och barnbarnet fick stanna - men väktaren följde honom ut på gatan och krävde att få pappans telefon, där inspelningen av samtalen fanns. Mannen gick till sin bil och sade att han försvarar sig om väktaren försöker ta sig in. Då gick väktaren bort.

Enligt pappan är det samma visa varje gång romer är på Malms sjukhus.

- Varje gång en rom far till Malms sjukhus skickar vårdarna väktare på oss. De har lovat bättra sig men det har bara blivit värre. Tröskeln börjar vara väldigt hög för att besöka Malms sjukhus, säger pappan.

Sjukhuset förnekar

Överläkare Arto Tennilä på Malms sjukhus bekräftar till Iltalehti att han har varit i kontakt med pappan och är bekant med sonens fall. Han säger att han inte har hittat oegentligheter i behandlingen. Han medger att det ibland i slumpmässiga fall kan ske fel i vården, men att det kan hända vem som helst.

Att sonens sjukdom inte uppdagades vid besöket dagen innan beror inte enligt Tennilä på diskriminering.

- Bedömningen har gjorts på situationsbasis. Jag förnekar starkt att det har med något annat att göra. Sjukhuset godkänner under inga omständigheter diskriminering mot vare sig romer eller någon annan, säger Tennilä.

- Det är fullständigt klart att diskriminering inte förekommer på ett sjukhus. Visst kan det ske enskilda undantagsfall men vi tar även de minsta misstankarna på väldigt stort allvar.

Mia Laiho, Espoo, 23.01.2018
Mia Laiho (Saml) Mia Laiho, Espoo, 23.01.2018 Bild: Antti Haanpää / Yle Samlingspartiet,stadsfullmäktigeledamöter,Esbo,Västmetron,matartrafik,Mia Laiho

Också sjukhusets tjänstlediga chefsläkare, riksdagsledamot Mia Laiho (Saml) säger att hon inte tror att det handlar om något annat än ett undantag och att Malms samarbetar med de många romerna i området.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes