Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen får klara sig utan Rinne och Saros – Tolvanen in i tredje kedjan

Eeli Tolvanen.
Eeli Tolvanen får VM-debutera i samma kedja som Jokerit-bekantingen Pekka Jormakka. Eeli Tolvanen. Bild: Lehtikuva Eeli Tolvanen

Det blir inga ytterligare NHL-förstärkningar för Lauri Marjamäki och ishockeylandslaget. Eero Kilpeläinens VM-pass är stämplat – och därmed är hela truppen nu klar. Eeli Tolvanen får i sin tur inleda VM i Lejonens tredje kedja.

Nashville Predators åkte ut ur Stanley Cup-slutspelet under natten till fredag finsk tid.

En jackpot för Sveriges Tre Kronor – som förstärks av trion Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mattias Ekholm. Arvidsson kommer att ansluta till truppen redan i morgon, medan Forsberg och Ekholm sannolikt står första gången mot Ryssland på tisdag.

Också den schweiziska truppen förstärks i form av Nashville-kaptenen Roman Josi och talangen Kevin Fiala. Nick Bonino ansluter sig i sin tur till USA:s VM-trupp.

"Vi har en fungerande målvaktstrio också utan dem"

För Finlands del blev det ingen målvaktsförstärkning. Eero Kilpeläinens VM-pass stämplades på lördagen, vilket innebär att varken Pekka Rinne eller Juuse Saros kommer att ansluta sig till Lejontruppen.

– Ingen av dem kommer. Vi har en fungerande målvaktstrio och har haft det hela tiden, kommenterar Lejonens tränare Lauri Marjamäki kort.

Lauri Marjamäki med en penna i handen.
Lauri Marjamäki. Lauri Marjamäki med en penna i handen. Bild: All Over Press Lauri Marjamäki,Finlands herrlandslag i ishockey

Eeli Tolvanen, som redan hunnit till Danmark, är däremot redo för VM-debut. Mot Kanada får Tolvanen debutera i tredjelinan. Antti Suomela petas helt och hållet från den spelande uppsättningen, medan Sakari Manninen går in som center i kedjan.

– Den största orsaken är att jag är mycket nöjd med hur vår första, andra och fjärde kedja har spelat. Jag vill inte bryta upp dem utan ge dem tid att utvecklas, förklarar Marjamäki sin laguppställning.

– Dessutom har Tolvanen inte spelat på snart sex veckor, mot Florida den 3 april. Vi kör in honom i lugn och ro, säger Marjamäki under ett kort möte med de finländska medierna i Herning.

Tränaren avslöjar också att Tolvanen får ansvar i en nykomponerad andra powerplay-formation, med Kasperi Kapanen, Janne Pesonen och Pekka Jormakka. Enda back i kvintetten är Markus Nutivaara, som alltså får ta över "Sami Lepistös uppgift" att spela fram pucken till Tolvanen.

Tolvanen spelar med nummer 81.

De övriga kedjorna är oförändrade från de första matcherna. Olli Palola är 13:e forward mot Kanada.

Heiskanen ersätter Pokka i första power play-linan?

Ett litet byte är också aktuellt i Finlands första powerplay-formation. Kvartetten Aho-Teräväinen-Granlund-Rantanen lär fortsätta, men tolkar man Marjamäki rätt byts backen Ville Pokka ut, förslagsvis mot Miro Heiskanen.

– Vi få se, det kan bli små förändringar. Men det är hemligt hur vi ändrat i numerärt överläge, jag tänker inte avslöja allt för motståndaren, säger Marjamäki.

Finland fortsätter att låta målvakterna stå varannan match. Att det är Harri Säteri som vaktar målet mot Kanada ska inte tolkas som att han är förstakeeper.

– Absolut inte. Vi har två bra målvakter, och vi har fortfarande en plan, säger Marjamäki.

Finlands kedjor mot Kanada:

Målvakt:
29 Harri Säteri

Backup:
35 Ville Husso

Första kedjan:
24 Kasperi Kapanen - 64 Mikael Granlund - 96 Mikko Rantanen
41 Miro Heiskanen - 2 Ville Pokka

Andra:
19 Veli-Matti Savinainen - 20 Sebastian Aho - 86 Teuvo Teräväinen
55 Miika Koivisto - 77 Markus Nutivaara

Tredje:
25 Pekka Jormakka - 65 Sakari Manninen - 81 Eeli Tolvanen
4 Tommi Kivistö - 6 Julius Honka

Fjärde:
18 Saku Mäenalanen - 22 Janne Pesonen - 12 Marko Anttila
50 Juuso Riikola

13. anfallare:
34 Olli Palola

Finlands slutliga VM-trupp:

Målvakter (3):
29 Säteri Harri
35 Husso Ville
37 Kilpeläinen Eero

Backar (8):
2 Pokka Ville
4 Kivistö Tommi
6 Honka Julius
7 Mikkola Niko
41 Heiskanen Miro
50 Riikola Juuso
55 Koivisto Miika
77 Nutivaara Markus

Anfallare (14):
12 Anttila Marko
18 Mäenalanen Saku
19 Savinainen Veli-Matti
20 Aho Sebastian
22 Pesonen Janne
24 Kapanen Kasperi
25 Jormakka Pekka
34 Palola Olli
64 Granlund Mikael
65 Manninen Sakari
74 Suomela Antti
81 Tolvanen Eeli
86 Teräväinen Teuvo
96 Rantanen Mikko

Läs också