Hoppa till huvudinnehåll

Malaysias skandalomsusade före detta ledare Najib Razak beläggs med reseförbud

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak.
Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak. Bild: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL Malaysia,Najib Tun Razak

Malaysias före detta premiärminister Najib Razak har förbjudits att lämna landet efter veckans valförlust. Najib är inblandad i en stor korruptionsskandal sedan flera år tillbaka och hans politiska motståndare har lovat att utreda härvan.

Landets migrationsmyndigheter satte på lördag morgon stopp för 64-årige Najib och hans fru Rosmah Mansors semesterplaner. På flygplatsen i Kuala Lumpur väntade ett privatplan med destination Jakarta, Indonesien, men paret dök aldrig upp.

I ett uttalande skriver migrationsmyndigheten att Najib och hans familj är svartlistade från att lämna landet.

Den tidigare premiärministern Nijab förlorade parlamentsvalet tidigare i veckan och har de senaste åren varit indragen i en omfattande korruptionsskandal.

I den värsta härvan har mer än 3,8 miljarder euro gått upp i rök från en statlig investeringsfond och några statsbolag.

Därtill anklagas hans fru Rosmah för att ha köpt juveler för miljontals euro som kommit från statens kassa. Bland folket är Rosmah sedan länge föga populär på grund av sin utsvävande livsstil med lyxshopping och designerväskor.

Rosmah Mansor och Malaysias tidigare premiärminister Naib Razak.
Najib tillsammans med sin fru Rosmah Mansor. Rosmah Mansor och Malaysias tidigare premiärminister Naib Razak. Bild: EPA/HOST PHOTO AGENCY Najib Tun Razak,Malaysia,Rosmah Mansor

På grund av korruptionshärvan fanns misstankar om att Najib planerade att fly landet för att undkomma en rättslig process, även om Najib själv har intygat att tanken med resan bara var att få en kort paus efter valförlusten.

Najib har meddelat att han och hans familj kommer att respektera migrationsmyndighetens beslut och stanna kvar i landet.

92-åriga Mahathir Mohamad tar över rodret

Najib Razak har varit ledare för partiet Umno och sedan 2009 ordförande för koalitionen Barisan Nasional, som haft makten i landet i sex decennier.

I och med valförlusten tidigare i veckan tvingades Najib ge upp premiärministerposten till den 92-årige Mahathir Mohamad.

Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad.
Mahathir Mohamad återvänder till premiärministerposten. Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad. Bild: EPA-EFE/STR Malaysia,Mahathir bin Mohamad

Mahathir var premiärminister och styrde landet med järnhand åren 1981-2003. Han var också Najibs mentor, men efter korruptionshärvan lämnade Mahathir partiet i protest mot hur hans tidigare adept försökte sopa anklagelserna under mattan.

Efter att Mahathir svors in som premiärminister sade han att han kommer gå till botten med korruptionsanklagelserna mot Najib. Den statliga åklagaren som tidigare frikänt Najib från alla anklagelser har också ersatts.

Under lördagen meddelade Najib att han kommer att avgå som ledare för partiet Umno och koalitionen Barisan Nasional.

I parlamentsvalet gick Barisan Nasional från tidigare 133 platser till 79 och Najibs avgång har därför setts som oundviklig.

Källa: AFP

Läs också