Hoppa till huvudinnehåll

Marko Anttila är Lejonens kultfigur: ”Lagkompisarna har pratat om att trycka upp t-tröjor”

Lejonens Marko Anttila i VM-matchen mot Danmark.
Marko Anttila har samlat poängen 1+2 på fyra matcher i ishockey-VM i Danmark. Lejonens Marko Anttila i VM-matchen mot Danmark. Bild: Tomi Hänninen Marko Anttila

32 år gammal gör historiens längsta finländska landslagsspelare sin bästa säsong hittills. Tvåmetersmannen Marko Anttila har i år spelat både OS och VM och till sina lagkamraters stora glädje utvecklats till en allt större kultspelare.

”Lempääläs Lemieux”, ”Stretsi” och framför allt: ”Mörkö-Marko”. Kärt barn har många namn, och efter en urstark säsong både i Jokerit och i Lejonen har Marko Anttila får en allt större supporterskara.

203 centimeter lång och en bit över 100 kilo tung har yttern en spelstil som gör att det är enkelt att kalla honom ”kultfigur”.

Något medspelarna brukar låta Anttila höra om i omklädningsrummet.

– Jo, alltid försöker de. De har pratat om att trycka upp och lansera t-tröjor och andra grejer. Men jag har sagt att ”nu tar vi det lugnt”, säger Anttila efter ett finländskt träningspass i Herning.

– Framför allt Sami Lepistö var riktigt ivrig på det där ett tag, berättar Anttila om vad Jokerits backprofil roat sig med i vinter.

– Men det har inte påverkat mig. Det är roligt att man märks. Jag försöker göra min grej. Kul om någon uppskattar det, någon annan gör det säkert inte. Jag försöker koncentrera mig på mitt.

Bra på verbala psykningar

Till Anttilas spelstil hör att försöka få motståndarna ur balans med fysiskt spel och verbala psykningar. ”The biggest trash talker there is” förklarar klubbkompisen och danska landslagsbacken Jesper Jensen Aabo.

I KHL har bland annat ryska superstjärnan Ilja Kovaltjuk tappat nerverna med Anttilas hjälp. I kväll blir det kanadensiska NHL-stjärnors tur.

– Det hör till min roll. Visst försöker man krypa in under skinnet på dem, men det är svårt, de brukar bara slänga något tillbaka, säger Anttila.

Under OS i Pyeongchang gjorde Anttila inte bort sig när han till slut tog plats i uppställningen och fick spela i Lejonens tre sista matcher. Anttila öppnade också sitt olympiska poängkonto med en assist.

Första VM-målet mot Norge

Och i Herning tidigare i veckan gjorde han karriärens första storturneringsmål när han stötte in pucken mot Norge. Att Anttila skulle bli en av bara sju finländska spelare under året som fanns med både i OS och VM hade inte många tippat i höstas.

– Målet inför säsongen var att spela OS och VM, men visst är det en fin sak att få vara med i storturneringar. Det handlar om unika stunder som jag kommer att minnas länge, säger Anttila inför kvällens kamp.

Närbild på hockeylandslagets Marko Anttila.
Marko Anttila NHL-draftades i tiderna trots att han då inte spelat på högre nivå än i finska division 2. Närbild på hockeylandslagets Marko Anttila. Bild: Tomi Hänninen Marko Anttila

En svår uppgift väntar mot ett namnstarkt Kanada med tvåfaldiga NHL-poängkungen Connor McDavid i spetsen.

– Ingen enskild spelare kan stoppa honom. Det gäller att hålla ihop hela femman, det är det viktigaste. Spelar vi bra som lag har vi chans att vinna. Det blir säkert turneringens tuffaste match hittills.

Tolvanen = "Jonne"

Till Kanadamatchen räknar Lejonen också med att få förstärkning av en spelare som fjärde kedjans slitvarg känner väl från det senaste året. Marko Anttila gjorde totalt nio mål för Jokerit under säsongen som gick. Finlands senaste nytillskott Eeli Tolvanen hittade rätt 25 gånger.

– Hans självförtroende är säkert på topp efter en bra säsong, en sådan spelare behöver vi. Han är en toppspelare och en bra typ, han passar säkert bra in i vår grupp. Det finns många unga spelare i laget, nu får vi in ett energiknippe till och ännu mera skicklighet, säger Anttila.

Till slut tillbaka till det vi startade från. Smeknamnen. Vad kallas egentligen Eeli Tolvanen för av sina lagkompisar?

– I Jokerit kallade vi honom för ”Jonne” och så blir det här också. Det är ett bra smeknamn för honom, slår ”Mörkö-Marko” fast.