Hoppa till huvudinnehåll

Avslöjade den ryska dopningen och nekas nu inträde till landet: ”En kränkning av pressfriheten utan like”

Hajo Seppelt.
Hajo Seppelt. Hajo Seppelt. Bild: Laurent Gillieron / EPA-EFE / All Over Press Hajo Seppelt

Den tyska journalisten Hajo Seppelt får inte bevaka fotbolls-VM i Ryssland i sommar. Det tyska tv-bolaget ARD berättar att ryska myndigheter inte beviljar Seppelt visum – eftersom journalisten anses vara en persona non grata.

Det var Seppelt som i december 2014 avslöjade den systematiska dopningen i Ryssland. Dokumentären ledde senare till att Grigorij Rodtjenkov steg fram och agerade visselblåsare för den statsledda dopningen i landet.

Nu meddelar Seppelts arbetsgivare ARD att journalisten inte får resa till Ryssland för att bevaka fotbolls-VM i sommar. Orsaken? Seppelt klassas som en icke-önskad person av den ryska staten.

– Vi anser att det här är en kränkning av pressfriheten utan like och något som saknar motstycke i hela sportjournalismens historia, säger ARD i ett pressmeddelande.

Kanalen får medhåll av såväl tyska politiker som olika journalistförbund. Organisationen Redaktörer utan gränser kräver i sin tur att det internationella fotbollsförbundet Fifa ska ingripa.

– Pressfrihet är i allmänhet väldigt viktigt för oss och vi vill erbjuda reportrar de bästa möjliga omständigheterna för att genomföra sitt jobb, svarar Fifa i ett pressmeddelande där de påpekar att Seppelt beviljats ackreditering.

"Talar sitt tydliga språk"

Enligt Seppelt själv fick han aldrig någon exakt orsak till varför hans visumansökan hade förkastats.

– Men Ryssland anser att det är nödvändigt att ta till de här åtgärderna. Det talar sitt tydliga språk om avslöjandet av den statsledda dopningen, säger Seppelt.

Enligt Reuters har varken arrangörskommittén eller det ryska utrikesministeriet velat kommentera frågan.

Rysslands olympiska kommitté stängdes av inför vinter-OS i Pyeongchang på grund av den statsledda dopningen i landet. Avstängningen hävdes ändå strax efter avslutningsceremonin i slutet av februari.

Källor: AFP, Reuters

Läs också