Hoppa till huvudinnehåll

En arg mammas bekännelser – dokumentärfilm med hög igenkänningsfaktor för den stressade småbarnsföräldern

Bild ur dokumentären En arg mors bekännelser
En arg mamma i sitt kök. Bild ur dokumentären. Bild ur dokumentären En arg mors bekännelser dokumentärfilmer,En arg mors bekännelser

Någonstans i huvudstadsregionen bor en mamma som tuggar sönder plastlock vid matbordet efter att barnen gått och lagt sig. Catarina Diehl har antecknat hennes berättelse och återgett den på film.

Kortfilmsdokumentären En arg mors bekännelser börjar dramatiskt.

- Direkt efter att jag tagit i barnen så hårt att de börjar skrika så inser jag att jag måste samla mig. Och känslan efter det är oftast att jag behöver hjälp, säger den arga mamman i dokumentären.

Catarina Diehl poserar i solskenet.
Catarina Diehl. Catarina Diehl poserar i solskenet. Bild: Yle / Ted Urho foto,catarina diehl

Filmskaparen Catarina Diehl har inte själv barn, men är medveten om den stress som finns i en småbarnsfamilj.

- Jag ser det omkring mig hela tiden. Barn är stressade och föräldrar är stressade. Det är ett enda rännande omkring samtidigt som man ska ha tid för karriär och se till att fasaden utåt håller.

Fakta eller fiktion?

En arg mors bekännelser varvar bilder på de lekande barnen, den glada mamman och familjens gemensamma sysslor med bilder på en ensam mamma som sitter i köket, nedstämd och dyster.

Trots att det handlar om en dokumentärfilm så är det inte den riktiga mamman eller barnen vi ser.

- Det här är ett väldigt tabubelagt ämne, så hon ville inte ens ha sin röst på band. Hon var rädd att hennes berättelse kunde leda till konsekvenser för henne och familjen, berättar Diehl.

Därför spelas alla roller i dokumentären av skådespelare och som mamman ser vi Daniela Fogelholm. Trots att det är en skådespelare som porträtterar den riktiga mamman så ser man aldrig hennes ansikte.

- Anonymiteten är en viktig del av filmen, säger Diehl.

Mammans ansikte är inte utsuddat på traditionellt vis, utan istället är det animerade skuggor som döljer hennes ansikte, medan barnens är klara och tydliga.

Det här är ett väldigt tabubelagt ämne, så hon ville inte ens ha sin röst på band.

- Jag ville att det skulle låta så autentiskt som möjligt, så jag valde en skådespelare från huvudstadsregionen. Ursprungligen hade jag också tänkt dölja mammans ansikte, så därför blev det så också nu.

Då man varken ser eller hör intervjuobjektet som filmen egentligen handlar om så uppstår ju en fråga: är det här verkligen en dokumentärfilm?

Bild ur dokumentären En arg mors bekännelser
Barnens ansikten är inte dolda. Bild ur dokumentären En arg mors bekännelser dokumentärfilmer,catarina diehl

- I allra högsta grad. En dokumentär är baserad på ett dokument, något som är förankrat i verkligheten. Och i det här fallet handlar det ord för ord om en arg mammas bekännelser.

Från projektplan till Cannes på under ett år

Greppet som Catarina Diehl valt för sin kortfilmsdokumentär är nytt och ämnet är tabubelagt. Det är som bäddat för internationell framgång.

- En arg mors bekännelser har premiär på en ansedd filmfestival i engelska Sheffield, men kommer också att visas på filmfestivalen i Cannes, som pågår som bäst.

Röda mattan läggs på plats i Cannes.
Dokumentären kommer att visas i Cannes. Röda mattan läggs på plats i Cannes. Bild: Sebastien Nogier/EPA/All Over Press cannes 2013

Hon är förvånad och glad över det intresse som filmvärlden har visat.

- Det har rullat på ganska fort, jag började med det här projektet förra hösten. Jag tycker att det här temat är viktigt att prata om, och det här intresset runt filmen har visat mig att det är ännu viktigare än jag trodde, säger Diehl.

Kortfilmsdokumentären kommer att publiceras på Yle Arenan i ett senare skede.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Finlandssvenska storprojekt startar med ilfart

  Språkstrategi och vårdöversättning får fart i nya budgeten.

  Nu börjar det hända saker snabbt, lovar Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Den gångna veckans budgetmangling reserverade mer än en miljon euro i nya pengar för satsningar på finlandssvenska. Vård på svenska, intressebevakning och en ny språkstrategi hör till nyheterna.

 • Julie Ebbe: Mitt klimatavtryck är fem gånger större än vad det borde vara - och nu ska det ner

  Julie Ebbe deltar i Vandas projekt för mer hållbara val.

  Fem ton koldioxid per person per år - så stort är det klimatavtryck som mitt hushåll avger. Det kommer att kräva en hel del jobb för att nå målet på 0,7 ton per person per år, där det ska ligga år 2050 om vi vill bromsa klimatuppvärmningen. Och det vill åtminstone jag. Därför deltar jag i Vanda stads hållbarhetsprojekt där mitt och ett tjugotal andra hushåll ska lära oss att göra mer klimatsmarta val.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.