Hoppa till huvudinnehåll

"Får man ångra att man är en mamma?" – sociologen Orna Donath vågade ställa den förbjudna frågan och rörde upp en storm

Sociologen Orna Donath framför en blommig tapet
Orna Donath har föreläst och deltagit i olika seminarier världen över sedan hennes studie publicerades. Sociologen Orna Donath framför en blommig tapet Bild: Orna Donath Sociolog

Varför ska det ses som onormalt och hemskt att ångra att man någonsin blev en förälder?

Orna Donath är doktor i sociologi vid Ben-Gurion-universitetet i Israel. För ett antal år sedan rörde hon upp en hel del känslor när hon publicerade studien Regretting Motherhood, som ställde just den här frågan, och på många sätt blev det startskottet för en diskussion som sällan förs i offentligheten.

- Personer som ännu inte är föräldrar får höra om och om igen att de säkert kommer att ångra det om de inte blir. Det är ett slags politiskt utnyttjande av folks känslor, säger Donath.

Mamma håller baby mot sitt bröst.
En sådan här idealbild av moderskap är bara en del av sanningen, menar sociologen Orna Donath som vill ge en röst åt kvinnor som ångrar att de blev mammor Mamma håller baby mot sitt bröst. babyer,Mamma,småbarn,spädbarn,nyfödda,föräldrar,föräldraskap,familj,trygghet,baby

Men ingenting hade skrivits om den del av föräldraskapet som handlar om att ångra att man har skaffat barn, säger Donath. Och i synnerhet inte om kvinnor som ångrar att de blivit mödrar.

Donath talade med ett tjugotal mammor som alla bar på olika versioner av det här dilemmat, och sammanställde intervjuerna i en avhandling där hon problematiserade det här och ställde det i relation till samhällets normer och förväntningar på moderskapet.

Kontrovers över ett tabubelagt ämne

Donath har blivit en förgrundsgestalt för en rörelse där kvinnor nu allt oftare träder fram och talar om sitt ambivalenta förhållande till föräldraskap, och hon har inbjudits till flera länder för att tala om sina insikter.

I ett land som Israel, där den genomsnittliga kvinnan föder tre barn under sin livstid, och där staten historiskt sett uppmuntrar barnafödande som en del av politiken, var det ingen självklarhet att en studie som Donaths skulle se dagens ljus.

Baby sover med huvudet på sin pappas axel.
Barn är för många det viktigaste, men det innebär förpliktelser som inte alla nödvändigtvis vill ha. Baby sover med huvudet på sin pappas axel. Bild: Mostphotos spädbarn,barn,babyer,förkylning,smittsamma sjukdomar,sömn,Rygg,Sova

Men det var i Tyskland, inte Israel, som kontroversen tog fart och öppnade upp en debatt som både genererade artiklar och böcker i linje med Donaths tankar, men också svidande kritik. Vissa såg tanken på att ångra moderskap som en självisk handling, och ett resultat av det moderna samhällets kvinna som hellre vill fokusera på karriär och självförverkligande.

- Det framställdes på vissa håll som om jag vore på något slags personligt korståg, att jag ville bevisa för världen att moderskap skapar lidande och misär för kvinnor, säger Donath.

Om kvinnor enbart får halva sanningen – att det bästa som kan hända en kvinna är att bli en mamma – så skapar man bara lidande.

Men det handlar inte om att på något sätt förkasta moderskap eller föräldraskap, säger Donath. Det handlar om att ha ett val och att visa att det finns flera sätt att se på konceptet.

- Det är inte min sak att säga till mödrar att de inte ska ha barn eller att patriarkatet skapat ett fängelse genom äktenskapet eller något sådant, det är inte det jag menar, säger Donath.

Det ska vara upp till varje kvinna att avgöra om de vill bli mödrar eller inte, tycker hon. Man måste kunna diskutera det och möjligheten att det inte är något man kommer att vara nöjd med.

- Jag vill kunna erbjuda en vägkarta med fler detaljer. Om kvinnor enbart får halva sanningen – att det bästa som kan hända en kvinna är att bli en mamma – så skapar man bara lidande.

Att ångra är mänskligt

För Orna Donath framstår det som självklart att vissa kan ångra att de är föräldrar, det är en mänsklig reaktion.

- Det finns en vanföreställning kring att ångra föräldraskapet som antyder att man är en dålig förälder, en dålig mor.

Vi ångrar så mycket andra stora livsfrågor också, och vi lever med den här ångern, så varför skulle vi inte ångra det här, menar hon.

Man och kvinna sitter på säng, kvinnan vänder sig bort från mannen
Vi ångrar potentiellt många andra val i livet - vad vi studerar, jobbar med, vem vi lever ihop med och så vidare. Borde det då inte vara naturligt att man ångrar att man blev förälder, frågar Orna Donath? Man och kvinna sitter på säng, kvinnan vänder sig bort från mannen Bild: Aleksandr Davydov otrohet,relation,skilsmässa

- Genom att kunna erkänna för sig själv att man har de här känslorna kan man handskas med det, och göra det bästa av det, säger Donath.

Att älska sitt barn men hata sin roll som förälder

En av de större frågorna som tenderar att dyka upp i sammanhanget är den om förhållandet till barnet, och hur det påverkas av att föräldern, i de flesta fall mamman, inte vill vara det.

- Vi tänker vanligtvis som så, att antingen älskar jag mitt barn och därmed ångrar jag inte att jag blev en mamma, eller så ångrar jag att jag blev en mamma och därmed måste det betyda att jag hatar mitt barn. Men det ena utesluter det ena inte det andra, säger Donath.

Kvinnor hon talat med berättar att de misstänker att deras barn känner på sig att deras mamma inte riktigt anammat moderskapet. Vissa mödrar överväger att tala med sina barn om det här när de blir äldre.

Jag älskar dig som en människa, som mitt barn. Men jag hatar att vara en mamma

- Och vi skulle vanligen se ett sånt samtal som något av det grymmaste man kan göra mot sitt barn, säger Donath.

Men på det här sättet, menar hon, blir det en slags börda som lyfts från barnets axlar – barnet kan känna att det inte var hens fel att mamma verkade mindre engagerad än andra mammor. Samtalet lyfter katten på bordet, och klargör istället för att skada, förklarar hon.

- Det är en möjlighet för mamman att kunna säga ”jag älskar dig som en människa, som mitt barn. Men jag hatar att vara en mamma, jag avskyr ansvaret och de saker jag förlorar genom att vara en mor. Men det är inte på grund av dig.”

Donath berättar att det förekommit stunder efter hennes föreläsningstillfällen i olika länder, där åhörare kommit och berättat att de först nu har förstått att deras ena eller andra förälder brottades med sådana här dilemman.

Folk ogillar sånt som inte passar in i berättelsen

Föräldraskap och familj är på många vis en av de mest djupt rotade delarna i samhällsstrukturen. Och Orna Donaths studie ifrågasätter just delar av det här.

En mamma häller upp mjölk åt sina barn vid matbordet.
Mammans roll i samhället tas ofta som en självklarhet, även om den nyanserats på många sätt En mamma häller upp mjölk åt sina barn vid matbordet. Bild: Yle hemarbete,mammaledighet,Mamma,barn,måltid

- Eftersom moderskap anses vara heligt och kvinnor får höra att essensen i en kvinnas liv är att bli mamma, säger Donath, så ser många det som att jag bryter mot den fastställda ordningen när jag kommer och säger att ”Nej, inte för alla. För vissa kvinnor, ja, men inte alla.”.

Donath menar också att man genom att ångra moderskapet ifrågasätter det linjära narrativet, den etablerade berättelsen, som går ut på att föräldraskap och moderskap alltid har ett lyckligt slut.

- Även om du inte var nöjd när du blev mamma, även om du har haft en förlossningsdepression, även om du har svårigheter nu så är det i slutändan bara fråga om tid innan du kommer att njuta av det och älska det, lyder berättelsen enligt Donath.

- Men det finns kvinnor som inte kan erbjuda den här mentala tryggheten för blivande mammor, som säger att de trots att de haft 40-50 år på sig i vissa fall fortfarande inte tycker att det var värt det, berättar Donath.

Orna Donath har som sagt blivit en av förgrundsgestalterna för en rörelse som sakta hittar röster runtom i världen. Men hon ser inte riktigt att det kommer att leda till någon stor förändring, inte som det är nu i alla fall.

- Det har gått från total tystnad till att det nu talas om det i olika länder, säger Donath. Men jag märker att det är ett helt spektrum, dels de som inser att det går att ångra moderskapet och varför det är viktigt att tala om det, och dels de som förnekar betydelsen av det helt. Och så här kommer det förmodligen att förbli just nu.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP