Hoppa till huvudinnehåll

Independent: EU vill ge Storbritannien mer tid för brexit

En demonstrant protesterar mot brexit utanför det brittiska parlamentet.
En demonstrant protesterar mot brexit utanför det brittiska parlamentet. Bild: EPA / Andy Rain Brexit,Storbritannien,eu

Bryssel vill förlänga övergångstiden för det brittiska utträdet från Europeiska unionen med ett halvt år. Också i London tänker man i samma banor.

I slutet av mars nästa år inleds övergångsperioden för brexit. Tiden är i nuläget 18 månader, under vilken alla system ska anpassas och omarbetas för att EU och Storbritannien slutligen hösten 2020 ska fortsätta på var sin stig.

Men enligt brittiska tidningen The Independent vill EU nu förlänga perioden från 18 till 24 månader, två år.

En liknande tanke finns hos den brittiska regeringen.

Bakom idén ligger att unionen är osäker på vad Storbritannien själv vill i vissa frågor, speciellt angående tullsamarbetet. Premiärminister Theresa Mays kabinett möts nästa vecka för att fatta beslut i frågan. Åsikterna i regeringen verkar vara väldigt delade.

Alternativen är enligt uppgifter två till antalet. Det första är en så kallad tullvänskap, där de brittiska tullreglerna är liknande som EU:s och som undviker en "sträng" gräns mellan Storbritannien och Irland. Det andra är ett "så brett samarbete som möjligt" där tullreglerna är lätta men gränspraxisen sträng.

Båda alternativen kräver en längre övergångsperiod än 18 månader, skriver Independent, och därför vill EU alltså förlänga tiden till två år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes