Hoppa till huvudinnehåll

Morsdag fyller 100 år i Finland i år – mammor firas i hela världen

fyra kvinnor av olika nationalitet glada mot grön gräsmatta och blå himmel i solsken
Även utomlands firas morsdag, men vid olika datum fyra kvinnor av olika nationalitet glada mot grön gräsmatta och blå himmel i solsken Bild: Amanda Vikman/Yle invandrare,morsdag

Morsdagen är en gammal tradition med anor ända från 1600-talet. På den tiden återvände utflugna barn hem och förväntades hämta med sig en gåva till sin mor. Dessutom brukade man besöka hemkyrkan.

Det modernare morsdagsfirandet har förmodligen sitt ursprung i USA. Anna Jarvis från Philadelphia ordnade 1910 en gudstjänst på årsdagen av sin mors bortgång och temat under tillställningen var moderskärlek.

Idén fick spridning och 1914 blev morsdagen en officiell högtidsdag i USA. Liksom i Finland firar man även där morsdagen den andra söndagen i maj.

Morsdagen firas på liknande sätt i många olika länder världen över.

I Ryssland är morsdag en ny tradition

I Ryssland firas morsdag den sista söndagen i november. Maria Korgan är född i Ryssland och hon har bott i Finland i över 20 år. Hon firade dock inte morsdag som liten.

– Jag tror att det har börjat firas även i Ryssland nu, men det är nog ett ganska nytt påfund där, säger hon.

Jag får ju dessutom två morsdagar - en i mars och en i maj― Najlaa Adnan

I Finland har hon anammat traditionen. Då hennes barn ännu bodde hemma uppvaktade de henne traditionsenligt med kort och blommor.

I Thailand firar man sedan 1976 morsdagen den 12 augusti. Datumet är satt för att hedra födelsen av Drottning Sirikit. Lamjuan Hakanen är född i Thailand kommer ihåg att hon firade dagen med sin mor.

– Vi köpte ofta någon present till henne och gick till något ställe som hon tyckte om, säger Lamjuan.

Vacker vitsippa i närbild
Vitsippan är populär på morsdag. Vacker vitsippa i närbild Bild: Bjarne Backman vitsippa

Khadija Kamar är från Iran och hon säger att hon inte firade morsdag i hemlandet.

– Jag vet inte om man firar det, jag var inte mamma ännu då jag bodde där, säger hon.

Hon har bott 21 år i Finland och brukar fira morsdag helt traditionsenligt här.

– Min man och mitt barn brukar göra det lite extra lyxigt och ordna med kaffe och kaka på morgonen. Sen brukar de också ge kort och blommor, säger hon.

I många arabländer brukar man fira morsdag den 21 mars. Najlaa Adnan har fyra barn och firar varje år. Hon tycker att det är viktigt att man firar morsdag och kommer ihåg mammorna lite extra då.

– I mitt hemland Irak brukar barnen ge mammorna ett kort. Jag brukar baka en kaka och min man hjälper till lite, säger hon.

– Jag får ju dessutom två morsdagar - en i mars och en i maj, skrattar hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland