Hoppa till huvudinnehåll

Nu avgörs det om det blir mycket mygg - vårvädret i nyckelroll

En mygga gör ingen sommar
En mygga gör ingen sommar Bild: YLE/Joakim Lax smart stuff

De kommande veckornas väder bestämmer mängden blodsugare. En torr, varm vår innebär färre vattenpölar vilket innebär färre myggor.

- Om våren är blåsig och torr avdunstar snön snabbt och det blir inte så många vattensamlingar kvar. Om det finns fukt eller inte avgör allt, säger insektforskaren Reima Leinonen.

Myggen lägger sina ägg och växer upp i fördjupningar där fukt eller vatten samlas. Efter en ordentlig vinter som i år finns det mycket fukt och vatten att lägga ägg i, så om inte det avdunstar inom några veckor blir det en myggig sommar.

Det tar två till tre veckor för en mygga att ta sig från ägg via larv till fullvuxen.

Två tips för färre myggor

För att undvika massor med mygg kan man fixa på sin gård så att det inte finns ställen där myggorna kan föröka sig. Först och främst gäller det att undvika vattensamlingar, så den där dammen med näckrosor var kanske inte en så bra idé sist och slutligen.

För det andra får det inte vara för mycket lä på gården. Om vinden kommer åt att fläkta ordentligt minskar det på myggen. Myggor ogillar bris väldigt mycket.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur