Hoppa till huvudinnehåll

Räddade valen Lotta simmade iväg i riktning Sverige - "förhoppningsvis söker den sig söderut"

Knölvalen Lotta fastnade i en sikryssja utanför Bergö.
Knölvalen Lotta fastnade i en sikryssja utanför Bergö. Knölvalen Lotta fastnade i en sikryssja utanför Bergö. Bild: Gränsbevakningen Knölval

Lotta, den ungefär åtta meter långa knölvalen som fastnade i en ryssja norr om Bergö i går, simmade iväg mot Sverige efter att hon räddades av en sjöbevakningspatrull från Vallgrund.

Sjöbevakningen har inte fått nya rapporter om att Lotta, som fick sitt namn efter namnsdagen i går, skulle ha siktats på nytt.

Efter att hon räddats från sikryssjan försvann hon inte genast, utan simmade omkring sjöbevakarnas båt. Hon simmade så nära att sjöbevakarna kunde lösgöra de sista nätdelarna som hade fastnat i henne.


- Enligt en tumlarforskare kunde det vara helt normalt för en sådan val att den förstår när man försöker hjälpa den, säger Åbo sjöbevakares fältchef Samu Hiljanen.

Valen stannade kring sjöbevakningsbåten i runt fyra timmar efter att den räddades, innan hon stack iväg mot Sverige. Inga nya siktningar har alltså rapporterats.

Hiljanen hoppas Lotta förstår att simma söderut, för att klara sig till Öresund och därifrån vidare till sina naturliga, saltiga hemvatten.

Läs också