Hoppa till huvudinnehåll

Resultaten som natt och dag för de två stora stallen: Hamilton ledde Mercedes till dubbelseger och Ferrari floppade dubbelt upp

Lewis Hamilton tog hem starten i Spaniens GP.
Hamilton först i väg och Vettel förbi Bottas i starten. Lewis Hamilton tog hem starten i Spaniens GP. Lewis Hamilton

Mercedesföraren Lewis Hamilton var totalt ohotad etta i Spaniens GP och tog sin andra raka tävlingsseger. Trots en svag start lyckades Bottas hjälpa till för dubbelseger.

Den fyrfaldige världsmästaren Lewis Hamilton var aldrig utmanad: Starten från pole position var smärtfri, farten var bra direkt i början och marginalen ner till konkurrenterna bekväm. Hamilton tog sin andra seger för säsongen och utökade ledningen i sammandraget till 17 poäng ner till Sebastian Vettel.

Hoppa över Twitterpostning

Valtteri Bottas fick däremot kämpa hårt för att behålla sin andra plats. I starten tappade han den genast till Vettel men ett för långsamt depåstopp av Ferrari lät Bottas stiga upp till tvåa igen – och den placeringen höll finländaren ända till slut tack vare att han gjorde bara ett depåstopp i tävlingen.

Mercedes fick revansch för oturen i Azerbajdzjan, då Bottas tvingades avbryta i ledning och stallet blev utan en till synes klappad och klar dubbelseger.

Verstappen tillbaka på pallen

Också Red Bulls Max Verstappen utnyttjade att Ferrari inte var på hugget vid depån och kom förbi Vettel för tredjeplatsen under tyskens andra depåstopp. Verstappen lyckades försvara positionen framför en frustrerad Vettel hela vägen i mål.

Verstappen klarade sig sin vana trogen inte utan kontroversiella händesleförlopp. Han träffade Lance Stroll bakifrån men kunde fortsätta tävlingen framgångsrikt trots att framvingen tog stryk.

Hoppa över Twitterpostning

Verstappen kom tillbaka upp på pallen för första gången på sju tävlingar.

Katastrof för Kimi

Ferrari lyckades inte heller med sin andra förare. Kimi Räikkönens tävling fick ett abrupt slut då bilen sade upp kontraktet efter 26 varv.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag har något problem här, sade Räikkönen i teamradion och tvingades avbryta på grund av ett tekniskt fel i bilen.

Räikkönen förlorade tredjeplatsen i sammandraget till Bottas, som har 58 poäng före Räikkönen på 48. Hamilton har 95 och Vettel 78.

F1-säsongen fortsätter i Monaco om två veckor.

Hoppa över Twitterpostning

Resultat, Spaniens GP

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:35.29,972
2. Valtteri Bottas Mercedes +20,593
3. Max Verstappen Red Bull +26,873
4. Sebastian Vettel Ferrari +27,584
5. Daniel Ricciardo Red Bull +50,058
6. Kevin Magnussen Haas +1 varv
7. Carlos Sainz Renault +1 varv
8. Fernando Alonso McLaren +1 varv
9. Sergio Perez Force India +2 varv
10. Charles Leclerc Sauber +2 varv
---------------------------------------------------
Kimi Räikkönen Ferrari avbröt

Läs också

Nyligen publicerat - Sport