Hoppa till huvudinnehåll

70 döda i häftiga hagel- och sandstormar i Indien

Tiotals människor avled i blixtnedslag som också orsakade bränder
Tiotals människor dödades av blixtnedslag som också orsakade bränder Tiotals människor avled i blixtnedslag som också orsakade bränder Bild: EPA-EFE/HARISH TYAGI Indien,stormar,Oväder

Minst 70 människor har omkommit och över 100 har skadats efter häftiga regn och hårda vindar som utlöste både hagel- och sandstormar i stora delar av Indien.

Hårda vindar på över 27 meter per sekund piskade upp sandstormar särskilt i landets västra och södra delar.

I norra Indien drabbades flera delstater av hårda vindar samt hagelstormar, som dödade minst 40 personer.

I delstaterna Västbengalen och Andra Pradesh omkom över 20 personer, de flesta av blixtnedslag som bland annat orsakade plötsliga bränder.

Trafiken i huvudstaden New Delhi försvårades av dålig sikt som orsakades av sandstormar och häftiga regn
Trafiken i huvudstaden New Delhi försvårades av dålig sikt som orsakades av sandstormar och häftiga regn Trafiken i huvudstaden New Delhi försvårades av dålig sikt som orsakades av sandstormar och häftiga regn Bild: EPA-EFE/HARISH TYAGI Indien,New Delhi

Tåg och flyg drabbades

Träd slets upp med sina rötter, elstolpar blåste omkull och tiotals hus fattade eld efter blixtnedslag, uppger räddningstjänsten i flera folkrika delstater såväl i norra som södra Indien.

Tågtrafiken lamslogs i flera delstater och den internationella flygplatsen i huvudstaden New Delhi stängdes för flera timmar på söndagen på grund av farliga vindar.

Premiärminister Narendra Modi säger sig ha beordrat myndigheter i drabbade områden att "ge all möjlig hjälp åt offren."

Närmare 80 människor dödades i början av maj i liknande häftiga sand- och hagelstormar som då drabbade norra och västra Indien.

Hårda vindar blåste omkull träd och elstolpar över hela Indien. Bilden är från huvudstaden Delhi
Hårda vindar blåste omkull träd och elstolpar över hela Indien. Bilden är från huvudstaden Delhi Hårda vindar blåste omkull träd och elstolpar över hela Indien. Bilden är från huvudstaden Delhi Bild: EPA-EFE/HARISH TYAGI Indien,Oväder,stormar

Ovädren fortsätter

Meteorologerna förutspår fortsatt hårda vindar, hagel och sandstormar i norra och östra Indien under de närmaste dagarna.

Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh är särskilt i riskzonen befarar myndigheterna.

Stormar är visserligen vanliga i Sydasien så här års på grund av den annalkande regnperioden, men årets stormar är ändå ovanligt häftiga.