Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ett självmordsattentat i Surabaya - också den här attacken utfördes av en barnfamilj

Brandmän släcker branden utanför polishögkvarteret i Surabaya efter självmordsattacken där.
Brandmän släcker branden utanför polishögkvarteret i Surabaya efter självmordsattacken där. Brandmän släcker branden utanför polishögkvarteret i Surabaya efter självmordsattacken där. Bild: AFP / Lehtikuva Indonesien,självmordsattacker,Surabaya

På måndagen inträffade en ny självmordsattack i Indonesiens näststörsta stad Surabaya på östra Java. Nu riktad mot polishögkvarteret, men också den här gången tycks attentatet ha utförts av en familj med barn.

En familj på fem personer, som färdades på två motorcyklar, utlöste sina bomber vid en vägspärr utanför polishögkvarteret i Surabaya på måndag morgon.

Fyra av angriparna dog, men familjens åttaåriga dotter slängdes av den ena motorcykeln i samband med den kraftiga explosionen och hon överlevde.

Enligt polisen i Surabaya vårdas flickan nu på sjukhus.

Fyra poliser och sex civila skadades i attentatet.

Söndagens attack utfördes också av en barnfamilj

På söndagen utsattes tre kyrkor i Surabaya för självmordsattentat. Där dödades de sex angriparna och åtta kyrkobesökare.

Också det attentatet utfördes av en enda familj.

En ljusvaka för offren i attentaten mot de tre kyrkorna i Surabaya.
En ljusvaka för offren i attentaten mot de tre kyrkorna i Surabaya. En ljusvaka för offren i attentaten mot de tre kyrkorna i Surabaya. Bild: EPA-EFE/FULLY HANDOKO Indonesien,Surabaya,terrorattacker

Familjefadern sprängde sin bil intill en kyrka. Familjens 16- och 18-åriga söner färdades med motorcykel och detonerade sin bomb vid en annan kyrka.

Innan pappan utförde sin attack, lämnade han mamman i familjen och deras 9- och 12-åriga döttrar utanför en tredje kyrka, där de tre utlöste sina bombbälten.

Den familjen hade nyligen återvänt från Syrien. Polisen uppgav att fadern ledde en lokal IS-anknuten terrorcell.

Terrorgruppen IS tog på sig söndagens terrorattentat.

En indonesisk polis utanför en av de kyrkor i Surabaya som utsattes för attentat på söndagen.
En indonesisk polis utanför en av de kyrkor i Surabaya som utsattes för attentat på söndagen. En indonesisk polis utanför en av de kyrkor i Surabaya som utsattes för attentat på söndagen. Bild: EPA-EFE/ROBERT RIZKY Indonesien,Terror

Nästan 90 procent av indonesierna är sunnimuslimer och landet har världens största muslimska befolkning.

Traditionellt praktiseras en moderat form av islam i Indonesien, men den våldsbejakande extremismen har ökat.

Problemen med militant islamism var svåra i början av 2000-talet. Då inträffade bland annat terrorattacken på Bali, där över 200 människor dödade - de flesta av dem turister.

Många experter har länge varnat för att problemen med extremism och terrorattacker kommer att tillta då indonesier som stridit med IS i Syrien återvänder.

Uppskattningsvis 1 100 indonesier reste till Syrien för att ansluta sig till IS där.

Källor AP, AFP, Reuters

Läs också