Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump hyllas vid invigningen av ambassaden i Jerusalem - "Ni har gjort historia"

Israels premiärminister hyllar Donald Trump under invigningsceremonin av ambassaden i Jerusalem.
Israels premiärminister hyllar Donald Trump under invigningsceremonin av ambassaden i Jerusalem. Israels premiärminister hyllar Donald Trump under invigningsceremonin av ambassaden i Jerusalem. Benjamin Netanyahu

Den amerikanska ambassaden invigdes i Jerusalem på eftermiddagen. Israel hyllar Trump för beslutet och Trump vidhåller att USA inte önskar annat än fred i Mellanöstern.

På den festliga invigningen i Jerusalem närvarade president Trumps dotter Ivanka och USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem har väckt beundran och ursinne runt världen.

- Vilken fantastisk dag! President Trump, ni har gjort historia, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och tackade Trump för "modet att hålla sitt löfte".

Medan festligheterna kring ambassaden pågick har våldsamheter blossat upp i Gaza. Över 40 människor har dött och tusentals har skadats.

Netanyahu hänvisade till våldsamheterna och tackade den israeliska militären för deras skydd av landets gränser.

"Vänskapens hand till palestinierna"

Trump närvarade inte på ambassadens invigning i Jerusalem. I stället skickade han ett bandat videomeddelande. I meddelandet påminner om han att USA för exakt 70 år sedan erkände Israel som en självständig stat.

Även Trump kallade ambassadflytten historisk. Han påpekade ändå att USA inte önskar annat än fred i Mellanöstern och lovade att de står färdiga att se till att det händer.

- Vi räcker ut en vänskapens hand till Israel och palestinierna, säger Trump i sitt videomeddelande.

I invigningsceremonin deltog hundratals gäster. Bland dem fanns flera amerikanska senatorer och kongressledamöter. Under ceremonin höll Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner tal.

Kushner tog tillfället i akt och hyllade Trumps beslut att dra sig ur det "farliga" Iranavtalet.

Trumps administration har nästan slutfört en fredsplan för Israel och Palestina men våldsamheterna i Gaza väcker osäkerhet. Palestiniernas ilska över ambassadflytten kan leda till att de inte ser Washington som en pålitlig förhandlingspartner.

Palestinas premiärminister Rami Hamdallah anklagar USA för "fräcka brott mot internationell lag".

- Valet av en dag som är historiskt tragisk för Palestina visar USA:s respektlöshet mot kärnan i fredsprocessen, skriver Hamdallah i sitt uttalande.

Gazademonstrationerna ska nå sin klimax på tisdag när palestinierna sörjer "Nakbadagen", även känd som "Den stora katastrofen".

Källor: STT, Reuters

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Symboliskt viktiga ceremonier när USA öppnar ambassad i Jerusalem - se livesändningen här

President Trumps löfte om att flytta den amerikanska ambassaden i Israel förverkligas snabbt.
Samma dag som Israel firar 70 år som självständig stat gör USA det symboliskt viktiga erkännandet av Jerusalem som israelisk huvudstad.
Historiskt dumt, anser motståndarna.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

"Förfärlig massaker" - Över 50 döda i protester i Gaza då USA öppnade sin omstridda ambassad i Jerusalem

Över 50 palestinier har skjutits ihjäl medan dryga tvåtusen har skadats i Gaza i fortsatta protester mot Israel och USA, som på måndagen öppnade en ny, omstridd ambassad i Jerusalem. Måndagen var den blodigaste dagen i Gaza sedan kriget mellan Israel och Hamas år 2014.