Hoppa till huvudinnehåll

Fem säsonger av Badhotellet garanterar en sommar med sol och intriger

Fru Frigh, Therese Madsen och Amanda springer i strandvattnet i fjärde säsongen av Badhotellet.
Fru Frigh, Therese Madsen och Amanda i fjärde säsongen av Badhotellet. Fru Frigh, Therese Madsen och Amanda springer i strandvattnet i fjärde säsongen av Badhotellet. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,amalie dollerup som amanda

Sommaren 1931 innebär förändringar på Andersens Badehotel på den danska västkusten. När fjärde säsongen av omtyckta serien Badhotellet startar har Fru Andersen efter sjukdom dragit sig lite tillbaka och gett Fie större ansvar.

De nya arrangemangen är stamgästerna ovetande om när de packar sina koffertar för semester och en flykt från världskrisen, arbetslösheten och allt annat hemsk som tidningarna skriver om.

Hade Fru Fjeldsø, som hatar all förändring, känt till de nya arrangemangen så hade hon säkert stannat hemma. Men som hennes alltid optimistiska syster Lydia spår i tarot-korten; Det kommer att bli en bra sommar, om än med vissa förhinder.

Dessutom får systrarna nu också njuta av lite manligt sällskap vilket gör sommaren lite extra speciell.

Naturligtvis anländer också grosshandlare Madsen. I år har han lovat sin fru Therese att släppa alla affärer under semestern och naturligtvis får han svårt att hålla löftet.

Nära hotellet finns också Madsens dotter Amanda som är upp över öronen förälskad och nygift med Max. Han skall jobba på i sin stuga och Amanda skall passa upp och njuta av sommaren. Äntligen behöver de inte smyga med sin kärlek.

Fie står med händerna på förklädet och med ett brett leende.
Fie står med händerna på förklädet och med ett brett leende. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Rosalinde Mynster,rosalinde mynster som fie

Mindre nyförälskade är fabrikör Frigh med fru Alice. Till Andersens Badehotel anländer de i alla fall, denna gång utan barn och med förhoppningar om att lägga gammalt groll bakom sig och blåsa nytt liv i sitt äktenskap.

Till hotellet kommer också Edward Wayse för att vila upp sig från sin numera framgångsrika karriär inom film. För att lura pressen har han meddelat att han i sommar kommer att befinna sig vid Gardasjön. Ett drag han bittert kommer att få ångra.

Det visar sig snart att hans dödsfiende från teatern, Sophus Poulsen, kommer till badhotellet tillsammans med en av Wayses ex.

Greve Ditmar fortsätter att brottas med sin homosexualitet men eftersom han detta år anländer utan damsällskap verkar det äntligen bli en semester värd namnet.

Men glädjen varar inte så länge. Grevinnan dyker upp med Mitzi, en kusin till Ditmar, i hopp om framtida arvingar.

Det är alltså en del att hålla reda på också denna sommar, för gästerna men också för alla kökspigor. Mest hektiskt är det för Fie som, förutom mer ansvar på badhotellet, också skall ta hand om sin äventyrslystna lillasyster Ane.

Och medan gästerna njuter av sol, hav och god mat kryper krisen ute i världen allt närmare.

Karaktären Arena står med störar på axeln.
Nya karaktären Arne har svårt att ensam försörja sin familj. Karaktären Arena står med störar på axeln. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Henrik Birch,Henrik Birch som Arne Kokholm

Fattiga bönder och dåligt väder

För de som är intresserade av historiska fakta i serien finns det också i denna säsong en stor del referenser. En ny bekantskap i säsong fyra är bonden Arne som lever ett hårt liv efter att ha förlorat sin fru och ensam måste försörja fyra barn.

1931 var också i verkligheten ett mycket tufft år för de danska bönderna. Fallande pris på korn hade tidigare år utnyttjats av många. Man skaffade sig fler djur och hoppades kunna investera sig ur krisen.

Men när också priset på exempelvis bacon och smör föll kraftigt betydde det att många gårdar i landet tvingades till tvångsauktion.

I säsong fyra finns också en referens till ett hårt oväder som svepte in över Danmark den 9 juli 1931. Det blåste orkanvindar från sydväst och på sina ställen föll det så mycket som 169 mm regn på 24 timmar.

Fie och Morten under ett paraply i ösregn.
Inte alltid solsken - inte i dramaserien och inte i verkligheten. Fie och Morten under ett paraply i ösregn. Bild: DR Yle Fem,Badhotellet,Morten Hemmingsen,Rosalinde Mynster,rosalinde mynster som fie

I säsongen får vi också följa Morten som fortsatt lyckas bra med sina affärer. Också det har historik förankring eftersom handeln till havs gynnade många rederier i början av 30-talet.

I säsongen ser vi också Herr Aurland som bekymrar sig över nazismens frammarsch i Tyskland.

Tre äldre säsonger publiceras på Arenan

Samtidigt som den nya fjärde säsongen har premiär publiceras de tre första säsongerna på Yle Arenan. Säsongerna ett, två och tre publiceras 13.5.2018 och finns tillgängliga i 90 dagar.

Också säsong fyra kommer att publiceras i större sjok på Arenan. Avsnitt ett till fyra kommer att publiceras13.5 och avsnitt fem till sju den 27.5.

För alla vänner av Badhotellet kan det också vara skönt att veta att väntan på säsong fem inte blir lång. Den kör igång på Yle Fem och Yle Arenan redan 1.7.2018.


Orginaltitel: Badehotellet (Danmark / Säsong 4)

I rollerna: Rosalinde Mynster (Fie), Lars Ranthe (Georg Madsen), Anne Louise Hassing (Therese), Amalie Dollerup (Amanda), Jens Jacob Tychsen (Edwart Wayse), Preben Kristensen (Sophus) m.fl.
Serie skapad av Stig Thorsboe och Hanna Lundblad
Huvudregissör: Fabian Wullenweber

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem