Hoppa till huvudinnehåll

Karis Ura fyller 110 år i år - satsar extra på att lära barn mera om orientering

Marja-Liisa Lehto står med Karis Uras 90-års historik i händerna.
Marja-Liisa Lehto har varit aktiv orienterare sedan 1970-talet. Marja-Liisa Lehto står med Karis Uras 90-års historik i händerna. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,orientering,marja-liisa lehto

Den 6 januari 1908 grundade arbetarföreningen i Billnäs en ny idrottsförening. Föreningen fick namnet Karis-Billnäs gymnastikförening och är i dag mer känd under namnet Karis Ura.

Till en början koncentrerade sig föreningen bara på en gren, nämligen gymnastik för män.

Under årens lopp har föreningens medlemmar ändå tränat bland annat boxning, friidrott, skidåkning och handboll, berättar Marja-Liisa Lehto som har varit aktiv inom föreningen i runt 40 år.

Orientering och schack

I dag har föreningen två sektioner: en orienteringssektion och en schacksektion.

Marja-Liisa Lehto är ordförande för orienteringssektionen. Hon berättar att orienteringssektionen i dag har runt 50 medlemmar.

Verksamheten går främst ut på att sektionen ordnar den så kallade måndagsorienteringen en gång i veckan och arrangerar orienteringstävlingar.

Vill nå ut till barnen

Nu vill Karis Ura nå ut till barnen. Målet är att vara i kontakt med skolorna och mer aktivt erbjuda både barn och vuxna möjligheten att bekanta sig med orientering.

- Det är inte en så lätt sport. Det kräver fysisk kondition och man ska kunna koncentrera sig. Om du börjar orientera blir ditt balanssinne bättre och koncentration bättre, förklarar Lehto.

Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården.
Föreningen vill nå barn och unga mera aktivt än i dag. Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården. Bild: Yle/Marica Hildén orientering för skolelever ekenäs

I planerna ingår också att föreningen under måndagsorienteringen erbjuder handledningstillfällen främst för barn, men och för vuxna.

Av tradition ordnar föreningen också ett orienteringsläger för barn en gång om året.

Jubileumstävlingar i juni

Karis Ura har varit en aktiv förening i 110 år och jubileumsåret till ära blir det jubileumstävlingar, Karjan rastit, den 30 juni i Snappertuna. Lohto uppskattar att runt 500 orienterare deltar i tävlingarna.

Var femte år står Karis Ura värd för FM-tävlingar i orientering. I de tävlingarna deltar runt 1 000-1 500 orienterare från hela landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland