Hoppa till huvudinnehåll

Maaseudun tulevaisuus: Finländarna vill hellre se Antti Rinne som nästa statsminister än Juha Sipilä

Bidcollage: Antti Rinne och Juha Sipilä
Bidcollage: Antti Rinne och Juha Sipilä Antti Rinne,Juha Sipilä

En färsk enkät visar att SDP:s partiordförande Antti Rinne har gått om Centerledaren Juha Sipilä i popularitet. De flesta vill ändå fortfarande se Samlingspartiets Petteri Orpo som nästa statsminister.

Om riksdagsvalet skulle hållas nu, skulle fler finländare vilja se SDP:s partiordförande Antti Rinne som statsminister än sittande statsministern, Centerledaren Juha Sipilä.

Det visar en färsk enkät som publicerades i Maaseudun tulevaisuus på måndagen.

Knappt 25 procent av de svarande skulle vilja se Antti Rinne som statsminister, medan motsvarande siffra för Juha Sipilä är 21 procent.

De flesta föredrar ändå Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo: han är i topp med ett stöd på drygt 28 procent.

Rinne populär bland män, Orpo bland kvinnor

Antti Rinne får ett starkt stöd bland männen, medan kvinnor föredrar Petteri Orpo.

Juha Sipilä är det populäraste namnet bland svarande över 65 år.

Samtidigt var det 40 procent som inte kunde eller ville ta ställning till vem som skulle lämpa sig bäst som nästa statsminister.

Var fjärde tror att regeringen kommer att falla

I samma gallup tillfrågades finländarna om de tror att regeringen kommer att falla innan riksdagsvalet nästa år. Var fjärde svarande trodde inte att regeringen lyckas hålla ihop fram till valet.

Särskilt Vänsterförbundets väljare ställer sig kritiska till regeringens funktionsförmåga. Däremot har regeringspartiernas anhängare stark tilltro till regeringen.

Enkäten om vem finländarna skulle vilja se som följande statminister utfördes av TNS Kantar och besvarades av drygt tusen personer.

Undersökningens felmarginal är cirka tre procentenheter åt bägge hållen.