Hoppa till huvudinnehåll

Mera utrymme, men mera krångel – många är fortfarande missnöjda med parkeringen vid Borgå sjukhus

En hand som trycker på knapp i parkeringsautomat.
En hand som trycker på knapp i parkeringsautomat. Bild: Yle/ Heini Rautoma Borgå,parkering,Parkeringsautomat,borgå sjukhus

Det är inte sagt att man ryms att parkera vid Borgå sjukhus. Enligt personalen har läget gått från dåligt till lite bättre. Enligt fastighetschefen är läget bra och ska bli ännu bättre.

Parkeringsplatserna som ligger närmast ingången blev avgiftsbelagda i januari 2017. Det här väckte en del missnöje hos sjukhusets besökare, och fortfarande är många frustrerade.

Vi tar en runda på parkeringsområdet. De som använder sjukhusets parkering anser bland annat att parkeringsautomaten är krånglig att använda.

Elisabet Fält-Grönqvist med sällskap är på väg från huvudingången tillbaka mot parkeringen som ligger längre bort. Där kan man lämna bilen utan att betala – och utan att krångla med parkeringsautomaten.

– Det finns tio olika steg i instruktionerna för hur man använder automaten, säger hon.

– Jag har inte vågat mig på att parkera där, säger hennes vän och syftar på parkeringen närmast huvudingången, P1, där automaten finns.

Bilar på parkeringsplatsen P3 vid Borgå sjukhus.
Parkeringen vid det avgiftsfria parkeringsområdet P3. Bilar på parkeringsplatsen P3 vid Borgå sjukhus. Bild: Yle/ Heini Rautoma parkering,borgå sjukhus

Heini Romo-Lappalainen och Kiira Keurulainen sitter på en bänk och njuter av solskenet. Att få bilen att rymmas är inget problem för dem, och parkeringen betalas galant via en applikation.

För Romo-Lappalainen, som jobbar vid sjukhuset och ofta anländer tidigt, går det bra att hitta plats. Kommer man till kvällstur kan det hända att man får stå lite längre bort.

Färre obehöriga parkeringar

En solig dag finns det plats för bilar både närmare och längre bort. Men så är det inte alltid. Ibland får man leta länge efter en plats.

Flera som vi talar med anser att det blivit lättare att rymmas på parkeringarna P1 och P2, alltså de som är nära och där det kostar att lämna bilen.

En del tycker dock att det blivit allt svårare att hitta rum för sin bil på de avgiftsfria parkeringsplatserna P3 och P4, eftersom alla de som inte vill betala trängs där.

Det är inte för att samla pengar, utan för att få bort obehöriga parkeringar och skapa ordning

En man som parkerat nära dörren ondgör sig över att man måste betala för många timmar, om man måste vänta länge på vård vid jouren.

Väntetiden på jouren kan vara upp till sex timmar. Ibland kan patienten inte gå ut och fylla på parkeringstid om väntetiden blir lång.

Personalen vid disken utvärderar läget som att det gått från dåligt till det lite bättre. De kan inte uttala sig med namn, men menar att en hel del klagomål från patienter och deras anhöriga framförs över disken.

De säger också att parkeringssystemet inte är till patienternas fördel.

Personalens bilar ryms inte

En del röster höjs också för att parkeringssituationen förbättrats efter att betalningssystemet infördes.

Enligt Ingemar Borgman, fastighetschef vid HNS, är läget i Borgå sjukhus bättre än vid de flesta HNS-sjukhus. De flesta andra sjukhus har trångt, och även vid dem ska besökaren betala för parkeringen.

– Det är inte för att samla pengar, utan för att få bort obehöriga parkeringar och skapa ordning. Dessutom är parkeringen vid sjukhuset billigare än i övriga Borgå, en euro i timmen i stället för två.

Ingemar Borgman
Fastighetschefen Ingemar Borgman säger att det finns mera rum för besökarnas bilar nu då en del av platserna är avgiftsbelagda. Ingemar Borgman Bild: Yle/Fredrika Sundén ledare,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),borgå sjukhus

Enligt Borgman, och de människor vi talat med, har det tidigare funnits personer och samåkande sällskap som lämnat bilen vid sjukhuset för dagen eller till och med för flera dagar medan de befann sig på jobb eller i skärgården.

Nu har man blivit av med det missbruket.

Borgman säger att parkeringssituationen förbättrades i och med införandet av parkeringsavgifter, och att läget ytterligare kommer att förbättras för personalens del.

– Under sommaren fredas två parkeringsområden för personalens bilar. Skyltarna är redan beställda, så det kommer att ske snart.

Borgman säger att det informeras om att det kan vara fullt på parkeringen och att patienter rekommenderas välja ett annat färdmedel.

Sammanfattningsvis har det blivit aningen smidigare att parkera vid Borgå sjukhus, även om det vissa dagar kan vara ont om plats.

– Parkeringsproblemen är värst på vintern. På sommaren är det många som cyklar, säger Borgman.