Hoppa till huvudinnehåll

Normalt +15, nu till och med +30 – så här varmt är det en gång per århundrade i mitten av maj

Ungdomar i park.
Ungdomar i park. Bild: Yle/ Frida Lönnroos koffparken

Det exceptionellt varma vädret för maj fortsätter i Finland. Redan klockan tio på förmiddagen mättes 25,1 grader på flygplatsen i Jyväskylä.

Minst 25 grader på förmiddagen var det också i Parikkala, Borgå och Helsingfors-Vanda flygplats. Normalt ligger temperaturen under mitten av maj kring 15–17 grader, nu visar termometern närmare +30.

- Så här varmt är det i maj en eller några gånger per århundrade, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

Det finländska värmerekordet för maj är 31,0 grader. Rekordet uppnåddes i Lappträsk i slutet av maj 1995.

Koskela säger att det varma vädret fortsätter ända till söndag. Under slutet av veckan minskar emellertid högtrycket och eftermiddagsskurar börjar förekomma i hela landet.

Säsongens första varning för skogsbrand gavs på mors dag på söndagen. Under mors var det som mest 28,5 grader i Kouvola, vilket är mera än toppnoteringen för sommaren 2017, det vill säga 27,6 grader i Utsjoki den 28 juli.

Varning för skogsbrand råder nu i södra och västra Finland. I resten av landet frånsett Åland och delar av norra Finland varnas för gräsbränder.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artiklar Helleraja rikkoutui jo aamukymmeneltä – "Kerran, pari vuosisadassa on näin lämmintä toukokuun puolivälissä" och Normaalisti +15, nyt jopa +30 – alkuviikko jatkuu poikkeuksellisen lämpimänä.

Källor: Yle, Meteorologiska instututet, Foreca

Läs mera:

Flera markbränder under veckoslutet - varmaste mors dagen på nästan 60 år

Det torra och varma vädret har lett till ett antal markbränder under veckoslutet. Den här mors dagen har varit den varmaste på nästan 60 år. I östra Finland ledde bogseringen av ett lok till att det uppstod markbränder och tågtrafiken stördes.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes