Hoppa till huvudinnehåll

Norrmännen får stanna i finrummet – Ryssland har Tre Kronor på gaffeln

Norrmännen firar under matchen mot Sydkorea i ishockey-VM 2018.
Norge spelar på den högsta nivån även 2019. Norrmännen firar under matchen mot Sydkorea i ishockey-VM 2018. Bild: AFP / Lehtikuva ishockey,VM i ishockey för herrar,Norge

Norge kan pusta ut. Tack vare segern över Sydkorea blir det VM-spel i den högsta divisionen även 2019. Sydkorea däremot tackar för sig efter sju raka förluster.

Sydkorea var piskat att besegra Norge i lagens avslutande gruppspelsmatch i Herning. Norrmännen gjorde ändå sitt jobb och gav VM-debutanten ingen chans.

Tack vare 3–0-segern kan Norges hockeyherrar ställa in siktet på nästa års VM som spelas i Slovakien.

Sydkorea som inledde turneringen med en 1–8-förlust mot Finland avslutade med att förlora sin sjunde match på lika många försök. Lagets målskillnad i Danmark blev 4–48. Sydkorea degraderas tillsammans med Vitryssland till division 1 A. Storbritannien och Italien ersätter dem nästa år.

Ryssland har allt i egna händer

Ryssarna fortsätter att imponera i grupp A. I sin sjätte match i Köpenhamn besegrade Ryssland Slovakien med 4–0. Nu har laget 16 poäng vilket är en poäng mindre än vad Sverige samlat ihop. Lagens möts i den sista gruppspelsomgången som spelas i morgon.

Maxim Mamin och Nikita Gusev såg till att Ryssland kopplade ett grepp om matchen i öppningsperioden. Slovakerna stretade emot så gott de kunde men i slutminuterna punkterade Maxim Shalunov och Ilja Mihejev matchen med två mål i tom bur.

Grupp A

Ryssland–Slovakien 4–0 (2–0, 0–0, 2–0)
målskyttar: Maxim Mamin, Nikita Gusev, Maxim Shalunov, Ilja Mihejev

Grupp B

Sydkorea–Norge 0–3 (0–1, 0–0, 0–2)
målskyttar: Tobias Lindström, Thomas Valkvae-Olsen, Jonas Holos