Hoppa till huvudinnehåll

Samtalet hem efter OS-besvikelsen fick Mika Poutala att öppna ögonen: ”Karriären är över – det finns större saker i livet”

Mika Poutala.
Mika Poutala tackar för sig. Mika Poutala. Bild: imago/Karina Hessland/All Over Press Mika Poutala

Mika Poutala hänger upp skridskorna. I en video på Youtube meddelar hastighetsåkaren att den framgångsrika karriären är över. Jag kan inte uppoffra familjens liv längre, säger han.

Två EM-silver och två fjärdeplatser i OS – men nu är elitsatsningen över.

I en video på sin Youtubekanal berättar Mika Poutala att han bestämt sig för att avsluta karriären. Familjen kommer först, säger han.

– Efter att ha tänkt länge och väl har jag bestämt mig för att avsluta karriären. Det finns många bidragande orsaker till det, men den största är familjen. Jag vill spendera mer tid med dem.

– Jag är inte längre redo att uppoffra deras liv för mina personliga ambitioner, säger Poutala.

”Barnen var inte ens intresserade”

Ett av ögonblicken som fick Poutala att inse att det är dags kom strax efter OS-besvikelsen i Pyeongchang.

Efter att ha flyttat hela familjen till Kanada för att kunna storsatsa på OS blev resultatet lika som i Vancouver 2010 en snöplig fjärdeplats med några hundradelssekunders marginal.

– Då jag ringde hem frågade jag min fru hur barnen hade reagerat, berättar Poutala.

Mika Poutala
Mika Poutala. Mika Poutala Bild: Yle Mika Poutala,hastighetsåkning på skridsko

– Då sa hon att de inte ens tittat på tävlingen. Det hade kommit ett barnprogram som de inte ville byta kanal från. Det kom som en chock för mig. Jag hade sett OS-projektet som något som hela familjen brann för.

– Det fick mig att inse att barnen inte bryr sig om jag kommer hem med en medalj runt nacken eller inte. Det finns viktigare saker i livet, helt enkelt, säger Poutala.

Kunnas: En av de positivaste elitidrottarna

I Yles tv-program Jälkihiki var Poutalas besked på tapeten. Kaj Kunnas kommer att minnas Poutala med värme.

– Han är en av de positivaste idrottarna jag nånsin träffat inom finsk toppidrott. Han var alltid öppen och glad, säger Kunnas.

– Han fick uppleva toppidrotten som allra grymmast. En liten miss kostade honom medaljen i Vancouver och i Pyeongchang blev han utanför pallen med minimal marginal trots ett fantastiskt lopp, tillägger den tidigare sportredaktören.

Kalle Rantala jämför i sin tur Poutala med en av friidrottens alla tiders storheter.

– Han var en uppträdare som alltid stal showen. Hastighetsåkningens Usain Bolt, trots att han inte uppnådde samma framgång som jamaicanen, säger idrottsprofilen.

En av alla tiders hastighetsåkare i Finland

34-åringen hann representera Finland i fyra vinterspel, med debut i Torino 2006.

På VM-nivå var Poutalas bästa placering likaså en fjärdeplats. Poutala var fjärde snabbast i VM såväl 2009, 2011 som 2016.

Sina EM-silver tog Poutala i år.