Hoppa till huvudinnehåll

Studie: Antibiotika kan öka risken för njursten

Bild av två njurstenar och en tändsticka
Bild av två njurstenar och en tändsticka Bild: Mostphotos Njursten

Vissa klasser av antibiotika kan öka risken för att drabbas av njursten, varnar amerikanska forskare.

Forskarna granskade effekterna av tolv klasser av antibiotika och kom fram till att fem klasser klart ökar risken för njursten: sulfapreparat, cefalosporiner, fluorokinoloner, nitrofurantoin/metenamin och bredspektrumpenicillin.

Sulfapreparaten ökade risken mest eller med 2,3 gånger och bredspektrumpenicillin uppvisade den minsta ökningen eller 27 procent. Sjukdomsrisken ökade mest bland minderåriga.

Den ökade risken att drabbas av njursten minskade med tiden efter antibiotikakuren, men risken var förhöjd 3-5 år efter behandlingen.

Orsakssambandet inte bevisat

Studien gjordes av forskare vid The Children´s Hospital of Philadelphia i USA. De använde sig av patientuppgifter för över 13 miljoner brittiska barn och vuxna.

Forskarna jämförde närmare 26 000 personer med njursten med närmare 260 000 ålders- och könsmatchade personer som inte diagnosticerats med den ofta smärtsamma sjukdomen.

Det statistiska sambandet mellan vissa klasser av antibiotika och risken för njursten bevisar inte att det finns ett orsakssamband och forskarna efterlyser fler studier.

Ändringar i bakteriefloran

Den ledande författaren, urologen Gregory E. Tasian, säger att mekanismen för hur antibiotika kan öka risken för njursten sannolikt har att göra med en komplicerad samverkan mellan läkemedlen och tarmens eller urinvägarnas bakterieflora.

Förändringar i tarmens bakterieflora har redan tidigare förknippats med en ökad risk för njursten. Det är också känt att bakteriefloran påverkas av antibiotika.

Njursten ser ut att vara ett växande problem både i USA och Europa. I USA har förekomsten ökat med 70 procent på tre decennier och enligt Europeiska urologföreningen har förekomsten fördubblats sedan 1980-talet.

Källor: Läkemedelsvärden, Yle, New York Times, MedicalNewsToday

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa