Hoppa till huvudinnehåll

Buller, damm och tungtrafik från storindustrier i Pargas väcker oro i grannskapet – nu ordnas möte för att öka informationen

Vy över Finnsementtis fabrik och hamn i Pargas.
Nordkalk har sin verksamhet i centrum av Pargas. Vy över Finnsementtis fabrik och hamn i Pargas. Bild: Yle/ Nora Engström industri,Pargas,Finnsementti

Buller, damm och livlig tungtrafik på vägarna – det lever de Pargasbor med som bor granne med de stora industrierna i Pargas.

Oljudet och dammet väcker ibland livlig diskussion i grannskapet och det kan också vara svårt att veta vem man ska rikta sina klagomål till.

Därför ordnas nu en informationskväll till Pargasborna om storindustriernas verksamhet.

en fabrik invid vattnet
Industriverksamheten har långa anor i Pargas. en fabrik invid vattnet Bild: Yle/Linus Hoffman Finnsementti,Kyrkfjärden (sund i Finland, Egentliga Finland, lat 60,28, long 22,32),Skärgård (musikstycke),Pargas,utsikt

Mötet ordnas på torsdag 17.5 i Pargas stadshus, fullmäktigesalen, mellan klockan 18 och 20.

Alla Pargasbor är välkomna och på plats är både Pargas stad och representanter från de stora industrierna Nordkalk, Finnsementti och Weber Saint-Gobain.

Buller, damm och den tunga trafiken oroar

Det är Munkvikföreningen som har tagit initiativet till mötet.

Munkviken finns vid Pargas centrum och mittemot stadsdelen finns Nordkalks och Finnsementtis anläggning och hamn.

Den här verksamheten orsakar exempelvis buller, berättar föreningens ordförande Mona Lehtonen.

Ulla Leevelahti, Mona Lehtonen och Carl-Sture Österman står i Centralparken i Pargas.
Ulla Leveelahti från Finnsementti, Mona Lehtonen från Munkvikföreningen och Carl-Sture Österman vid Pargas stad. Ulla Leevelahti, Mona Lehtonen och Carl-Sture Österman står i Centralparken i Pargas. Bild: Yle/ Nora Engström människor,carl-sture österman

– Det här är en fråga som har diskuterats på våra vår- och höstmöten. Det är just bullret och dammet som kommer från industrin som diskuteras. Många är också oroliga för trafiken.

De stora industrierna är viktiga för orten och tidigare jobbade många Pargasbor på fabrikerna.

– Det här är en balansgång och det märker vi också på våra möten. Många av oss har våra rötter här och vi är vana vid industrin och vet hur stor betydelse den har för Pargas. Sedan har vi också de som har flyttat till Pargas för att få lugn och ro. De reagerar kanske starkare på det här, säger Lehtonen.

Därför vill föreningen inte heller ta ställning i frågan utan istället öka på informationen och kunskapen – och också på trivseln i Munkviken, fortsätter Lehtonen.

– Jag hoppas att dialogen ökar så att vi vet vilka kanaler det finns. För alla har samma målsättning – att Pargas är en livskraftig kommun. Jag hoppas att alla som har frågor kommer med på mötet, säger Lehtonen.

Finnsementti: vi jobbar aktivt för att minska på olägenheterna

Vid bolaget Finnsementti välkomnar man initiativet om ett möte med invånarna, berättar bolagets miljöchef Ulla Leveelahti.

Enligt Leveelahti jobbar Finnsementti aktivt med att minska på olägenheterna som kommer från fabriken, såsom damm och buller.

Finnsementtis skylt i Pargas
Finnsementtis skylt i Pargas Bild: Yle/Linus Hoffman Finnsementti,Pargas,industri

Det var i synnerhet i höst som många kontaktade Finnsementti på grund av buller.

Det visade sig att en filterfläkt orsakade en hel del oljud och det här problemet åtgärdades under årsrenoveringen, berättar Leveelahti.

– Först jobbade vi med att hitta källan till ljudet och i samband med vår årsrenovering så gjorde vi stora åtgärder och därför är ljudnivån nu bättre, säger Leveelahti.

Bolaget försöker också minska på mängden damm.

– Följande stora steg är att installera ett nytt textilfilter som kommer att leda till att stora dammoln som kommer på en kort tid under störningar hör till det förflutna.

Svårt att stoppa produktionen direkt för att åtgärda problem

Finnsementtis fabrik i Pargas förser Finland med två tredjedelar av den cement som används, berättar Leveelahti.

Produktionen är alltså livlig. Därför önskar Leevelahti tålamod av grannarna då något åtgärdas, för åtgärderna kräver planering.

Finnsementtis kalkfabrik vid stranden
Finnsementtis kalkfabrik vid stranden Bild: Yle/Linus Hoffman Finnsementti,Pargas,fabrik,industri

– Vi har ett stort ansvar för våra kunder och vi kan inte säga till dem att vi inte förser dem med cement. Vi har en produktion som kör 24 timmar per dygn, sju dagar i veckan och helst 365 dagar om året.

– Det går inte att fixa något direkt nästa dag utan det är en process att köra ner verksamheten och sedan köra igång den igen. Och under den tiden ska kunderna också förses med produkter, säger Leevelahti.

Många vänder sig också till Pargas stad

Klagomål om damm och buller från de stora industrierna i Pargas är också ett bekant fenomen för Pargas stads miljövårdschef Carl-Sture Österman.

– Det typiska klagomålet är just buller. Men vi måste komma ihåg att det handlar om en storindustri som behandlar berg- och stenmaterial i centrum av Pargas. Så visst, det kommer både buller och damm och det känner folk också till, säger Österman.

dagbrottet i pargas
dagbrottet i pargas Bild: Yle/Johanna Ventus pargas,Nordkalk,gruvdrift

Enligt Österman har situationen blivit bättre och olägenheterna har minskat. Även luftkvaliteten är oftast bra i Pargas, bättre än exempelvis i centrum av S:t Karins och Åbo.

– Staden har en kontinuerlig uppföljning tillsammans med storindustrin gällande dammhalten i luften.

Enligt Österman håller staden kontinuerligt kontakt med de stora industrierna.

– Jag upplever att vi har en bra dialog med samtliga storindustrier i Pargas. Vi har också regelbundna träffar med NTM-centralen som är den övervakande myndigheten. Då diskuterar vi olika förbättringsåtgärder och om det har kommit särskilt många klagomål om någonting så tar vi upp frågan och diskuterar vad som kunde göras.