Hoppa till huvudinnehåll

Caféföretagare i Karleby tvingades hitta kryphål – flyttade verksamheten till ett tält

Outi Airola framför Café Saha.
Outi Airola framför Café Saha. Outi Airola framför Café Saha. Bild: Yle/Ville Viitamäki kaféer,Yxpila,Outi Airola

Ett kryphål i lagen räddade en caféföretagare i Karleby. Byggnaden där Outi Airola drivit sitt café i flera år dög inte längre för politikerna. Lösningen? Slå upp ett tält på tomten.

Byggnads- och miljönämnden i Karleby nekade företagaren Outi Airola undantagslov för att driva sitt sommarcafé, Café Saha, i Yxpila i Karleby.

Airola har sedan sommaren 2012 drivit sitt café med undantagslov, eftersom området saknar detaljplan. En plan är dock på väg att godkännas inom kort.

Den egentliga orsaken till att Airola nu nekades undantagslov var att majoriteten av politikerna i nämnden inte var nöjda med säkerheten, ljudnivån och parkeringen på området.

Lösningen: Ett tält

Airola tog då kontakt med diverse myndigheter och med Karleby stads tjänstemän. Det framkom att man inte kan förbjuda själva verksamheten, endast det att verksamheten inte får bedrivas i det hus där Airola hittills haft sitt café.

Det som behövdes var någon form av konstruktion som inte kräver bygglov.

- Då kom jag på att ett tält får man slå upp utan bygglov. Så det gjorde vi. Myndigheterna var på plats och kontrollerade och allt är okej, säger Airola.

Ett utecafé
Caféet finns nu i ett tält. Ett utecafé Bild: Yle/Ville Viitamäki kaféer,Yxpila,Kahvila Saha

Använder eget kök

Den egentliga cafébyggnaden är nu ett lager, i vilket man inte får tillverka något. Därför görs bakelserna hemma i Airolas kök.

Det å sin sida krävde att Airola ändrade om sitt kök en aning. Tekstilierna, mattorna, blommorna och övrigt lösöre åkte ut. Hennes hundar får också lov att hålla sig borta.

- Vi har satt upp en port bakom vilken de står och undrar varför de inte får komma in i köket, säger Airola.

Hon vill egentligen inte använda engångskärl men som det är nu är det lite för lång väg till diskmaskinen där hemma.

- En myndighetsperson sa att hen vill se den som tar ärendet till domstol bara för att vi använder diskmaskinen i cafébyggnaden. Men det har jag inte vågat göra, det kan ju alltid finnas någon, säger Airola.

Café Saha på Yxpila.
Café Saha. Café Saha på Yxpila. Bild: Yle/Ville Viitamäki Cafe,Yxpila,Kahvila Saha

Olika tolkningar på olika håll

Airola hittade alltså ett kryphål och driver nu sitt café i ett tält på gården utanför den egentliga cafébyggnaden. Hon är av åsikten att man ibland är för strikta när det gäller reglerna.

På Företagarna i Finland säger Tiina Toivonen, chef för lagstiftningsärenden, att man får respons från olika håll i landet om hur pass olika tolkningar myndigheterna gör.

- På sina håll är lagen så löst skriven att den möjliggör olika tolkningar och slutresultat, säger Toivonen.

Toivonen är glad över att det nu hålls så kallade normtalkon i Finland, där regelverk som ses som onödiga avvecklas.

Beredd att tälta hela sommaren

Detaljplanen för området kring Café Saha förväntas godkännas i stadsfullmäktige ännu under maj månad. Utan besvär kan den träda i kraft redan under pågående sommar.

Airola är dock beredd på att köra med tält under hela sommaren.

Originaltexten skriven av Heidi-Maria Harju och Sari Vähäsarja på Yle Kokkola