Hoppa till huvudinnehåll

EM-semifinal för Finlands under 17-åringar – slog självaste Holland i ödesmatchen

Olga Ahtinen i en VM-kvalmatch mot Israel 2017.
Finlands EM-succé fortsätter i Litauen. Olga Ahtinen i en VM-kvalmatch mot Israel 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Olga Ahtinen,Finlands damlandslag i fotboll

Finlands U17-juniorer var tvungna att besegra Holland för att undvika en tidig hemresa. Det satt hårt åt men det blev full poängpott och en semifinalbiljett.

Finland kom till den avslutande gruppspelsmatchen med en seger och en förlust i bagaget. Holland i sin tur toppade grupp A före mötet med finländskorna.

I dagens tidiga match slog Tyskland värdnationen Litauen med hela 8–0. Det innebar att endast en seger dög för Marko Salorantas adepter.

Avgjorde efter paus

Precis som i öppningsmatchen mot Tyskland var det Finland som stod för öppningsmålet. Kaisa Juvonen tog hand om en frispark efter 50 minuters spel och förvaltade den på bästa möjliga vis.

I den 73:e minuten kom det förlösande 2–0-målet då Aino Vuorinen sköt in sin andra fullträff i turneringen.

Med fem minuter kvar av ordinarie speltid blev det nervigt i Marijampole i sydvästra Litauen. Joanna Tynnilä fällde Chasity Grant och domaren blåste straff. Den satte Romée Leuchter i mål bakom den finländska målvakten Anna Koivunen.

Fullträffen blev matchens sista och EM-debutanten Finland knep andra platsen i grupp A.

På fredagen väntar Spanien i semifinal. I det andra paret ställs Tyskland mot England som slutade tvåa i grupp B.

U17-EM, Litauen

Grupp A
Holland–Finland 1–2 (0–0)
50’ 0–1 Kaisa Juvonen
72’ 0–2 Aino Vuorinen
77’ Romée Leuchter (straff)

Fredagens semifinaler:
Tyskland–England
Spanien–Finland