Hoppa till huvudinnehåll

Hundägare uppmanar andra hundägare: "Håll era hundar kopplade!"

kvinna med en liten vit hund i koppel. Kvinna har ryggen till. Går i solsken i en skogsglänta. Vitsippor, vår.
Karin Svahnström med hunden Albert vid en skogsglänta några meter från hemmet i centrum av Karis. kvinna med en liten vit hund i koppel. Kvinna har ryggen till. Går i solsken i en skogsglänta. Vitsippor, vår. Bild: Tiina Grönroos / YLE Hundar,Koppel,ordningslag,jaktlag,häckning,Karis,Västnyland,hund,ruvning,karin svahnström

Hundägaren Karin Svahnström är frustrerad över att det finns hundägare som låter sina hundar springa lösa i bland annat Pumpviken i Karis. Hon har med egna ögon sett hur lösa hundar skrämt bort häckande fåglar.

Karin Svahnström är ute på hundpromenad flera gånger per dag.

Hon har märkt att i synnerhet morgontidiga hundägare låter sina hundar springa lösa på den lilla ön som finns i Pumpviken invid Strandparken.

På den lilla ön häckar också fåglar.

Pumpviken i Karis på sommaren. En vit bro över ett ganska igenväxt vatten. Bron leder över till en liten ö, holme mitt i viken.
Den vita träbron leder över till en liten holme mitt i Strandparken i Karis. På den lilla holmen häckar fåglar. Här trivs också människor och hundar. Pumpviken i Karis på sommaren. En vit bro över ett ganska igenväxt vatten. Bron leder över till en liten ö, holme mitt i viken. Bild: Yle/Tove Virta sommar,gräs,vatten,Park,Svartån,pumpviken

- När jag sade att hundar enligt lag ska vara kopplade fick jag till svar att jag är ”en jävla kärring”. Jo, det är jag ju, säger Svahnström.

Hon tillägger att det är illa för både fåglar, människor och andra hundar att vissa hundägare inte verkar bry sig om lagar och förordningar.

Vad säger lagen?

- Ordningslagen säger klart och tydligt att hunden ska vara kopplad i tätorter, säger kriminalöverkonstapel Thomas Ljunggren vid Raseborgs polisstation.

Om polispatrullerna ser hundägare som låter sina hundar springa lösa är det patrullens uppgift att ingripa.

- Det kan leda till ett lindrigare bötesstraff, säger Thomas Ljunggren.

Så värst hög prioritet verkar inte lösspringande hundar ha, men om samma hundägare slarvar flera gånger eller om det händer någonting i samband med att hunden varit lös, ser polisen allvarligare på brottet.

en man, civilklädd polis, som står invid en polisaffisch. På affischen står Asiaa, vinkkejä, viihdettä.
Thomas Ljunggren jobbar vid Raseborgs polisstation. Med tanke på polisens resurser vore det bra om hundar hölls kopplade. Polisen fångar hellre riktiga skurkar än hundar. en man, civilklädd polis, som står invid en polisaffisch. På affischen står Asiaa, vinkkejä, viihdettä. Bild: Tiina Grönroos / YLE Polis,Raseborg,kriminalöverkonstapel Thomas Ljunggren

Enligt ordningslagen (612/2003) som trädde i kraft 1.10.2003 ska hundar i tätorter hållas kopplade.

En hund får bara vara okopplad på en sluten gård, en träningsplats för hundar eller ett särskilt anvisat inhägnat rastområde. Också på de nämnda områdena ska hunden övervakas av sin ägare eller innehavare.

I lagen nämns ställen där hundar inte får rastas, vare sig kopplade eller okopplade, om inte särskilt tillstånd har getts.

Sådana förbjudna ställen är allmänna badstränder, torg under torgtid, lekplatser för barn, idrottsplaner samt skidspår som iståndsatts för allmänt bruk.

Hur är det på landsbygden?

Utanför tätorter gäller jaktlagen. Den är inte heller speciellt svårtolkad:

  • Utan markägarens eller jakträttshavarens tillstånd får en hund inte hållas okopplad på någon annans område. (Jaktlagen 53 §)

En hund rymmer lätt

Karin Svahnströms hund, en vit och lurvig bichon havanais som lystrar till namnet Albert, är inte Svahnströms första hund.

- Jag hade för många år sedan hundar som var en mardröm för hela regionen. De rymde hela tiden från hundgården på vår tomt.

- Jag har kört hundratals kilometer när polisen har ringt och berättat att mina hundar har setts i Sjundeå eller Ingå.

Svahnström vet alltså av erfarenhet hur lätt en hund rymmer.

En kvinna som håller i ett koppel som går till en vit hund. Kvinnan böjer sig ner lite och tittar på hunden.
Hunden Albert rymmer genast om inte Karin Svahnström håller den kopplad. En kvinna som håller i ett koppel som går till en vit hund. Kvinnan böjer sig ner lite och tittar på hunden. Bild: Tiina Grönroos / YLE hund,Hundar,häckning,ordningslag,jaktlag,Karis,Västnyland,karin svahnström

- Jo, jag är minsann ingen perfekt människa och en gång har också Albert rymt. Det är ändå inte samma sak som att medvetet släppa en hund att springa lös i parker.