Hoppa till huvudinnehåll

Orkla lägger ner fabrik i Åbo - slutar tillverka sill- och grönsaksprodukter

Buffetbord med sill.
Buffetbord med sill. fiskbuffet

Silltillverkaren Orkla Foods Finland lägger ner produktionen vid fabriken i Åbo i slutet av det här året.

48 personer sägs upp som en följd av nedläggningen.

Cirka 60 arbetsplatser blir kvar i Åbo, bland annat inom administrationen, logistik, försäljning och marknadsföring.

Skärpt priskonkurrens orsak till nedläggningen

Orkla inledde samarbetsförhandlingar vid enheten i Åbo i början av mars på grund av den svaga lönsamheten för de grönsaks- och sillprodukter som tillverkats i Åbo, minskade försäljningsvolymer och den skärpta priskonkurrensen.

- Målet med förhandlingarna var att hitta sätt för att svara på den här utvecklingen, så att vi kan trygga vår konkurrenskraft också på lång sikt, säger verkställande direktör Rabbe Wikström.

Åbo är det enda stället i Finland där man har tillverkning av de här produkterna och att hålla kvar tillverkningen i Åbo hade varit svårt, säger Wikström till Yle Åboland, trots att man i ett skede övervägde den möjligheten.

- Vi hade ett alternativ att fortsätta med en nedbantad produktion i Åbo, men det gör fabriken så väldigt liten. Det hade gett problem med att upprätthålla en sådan organisation och en sådan produktion. Det är inte lätt för små fabriker i dagens värld.

Nedläggningen av fabriken drabbar också regionens grönsaksodlare, även om de förstås känt till den försvagade lönsamheten, då efterfrågan på råvaror också under de senaste åren minskat, säger Wikström.

- Vi har tolv kontraktsodlare som odlar gurka och rödbeta åt oss, vilket fortsätter ännu i år. Utvecklingen har ju gjort att volymerna också har blivit mindre och mindre för varje år. Så det kommer nog inte som en så stor överraskning för dem.