Hoppa till huvudinnehåll

Roni Alho åker moped genom Finland för att protestera mot mobbning - något han blivit utsatt för hela sitt liv

En man med blont hår och läderjacka står bredvid en gammal moped.
Roni Alho med sin gamla kära moped. En man med blont hår och läderjacka står bredvid en gammal moped. Bild: Privat moped,roni alho

Roni Alho ska köra från Salo till Nourgam, en sträcka på 1400 kilometer – på en gammal moped som går 35 kilometer i timmen.

Låter Nourgam obekant? Det kanske beror på att byn ligger väldigt långt norrut. Så långt norrut det överhuvudtaget går att ta sig i Finland, nämligen i Utsjoki kommun.

Det låter lite märkligt att ta sig dit med hjälp av en moped men Roni Alho är fast besluten att genomföra sin resa.

- Jag vill göra det för att motverka mobbning i skolan, säger han.

Roni har själv blivit mobbad i nästan hela sitt liv.

- Det var fysisk och psykisk mobbning och den har lämnat stora spår i mig. Jag har ångest och var tidigare deprimerad, men nu är det mycket bättre.

Det är bland annat tack vare psykologhjälp som Roni nu mår bättre. Han träffar fortfarande psykologen en gång i månaden.

Lite galenskap kommer man långt med

När vi frågar hur kan kom på idén att åka moped till Finlands ände förklarar han det med att han är lite galen.

- Jag vill göra något speciellt. Idén kom till mig en dag och jag kände att jag ville göra det. Nu måste jag göra det eftersom jag har så många sponsorer och så många som litar på mig.

Responsen han fått är tudelad.

- Min familj säger att jag är tokig, men många av mina vänner tycker det är en bra idé och många sporrar mig. Det är bra.

Kör 400 kilometer per dag

Roni hoppas kunna göra resan på cirka fyra dagar. För att komma fram så pass snabbt måste han köra ungefär 400 kilometer per dag. På en moped tar en sådan sträcka lång tid.

- Jag kanske lyssnar på Tomas Ledin för att få tiden att gå. Nej, skämt åsido, det är inte så säkert att lyssna på musik när jag kör eftersom jag måste fokusera. Men när jag har fritid kan jag göra det.

En gammal moped. Den är ljusblå och har ett högt styre och en liten sits.
Den lilla mopeden. Med den lilla lilla sitsen. En gammal moped. Den är ljusblå och har ett högt styre och en liten sits. Bild: Roni Alho moped,roni alho

Ifall mopeden går sönder har Roni en kompis som kommer till undsättning. Han kommer nämligen att åka med på resan, men med bil.

Det är säkert ett mer bekvämt resesätt, med tanke på att Ronis moped är gammal och har en ganska liten sits.

- Jag kommer så klart också att stanna och pausa under resan och vila min stackars rumpa, säger han.

Vill träffa Utsjokis kommundirektör

När han kommer fram ska han så klart fira.

- Och så vill jag träffa Utsjokis kommundirektör och träffa ungdomarna där och kanske prata om mobbning. Det finns bara en skola i Nuorgam så den vill jag besöka.

Roni kickar igång mopeden den 16 maj klockan tolv och du kan följa med starten på X3M:s Instagramkonto.

Nyligen publicerat - X3M