Hoppa till huvudinnehåll

Sinnet rann över för USA:s superstjärnor – ”Jag skulle också bli irriterad på en nolla som jag”

Råkurr i matchen mellan Finland och USA i ishockey-VM 2018.
USA bjöd på tjuvnyp i tredje perioden. Råkurr i matchen mellan Finland och USA i ishockey-VM 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

De amerikanska NHL-stjärnorna hade svårt att acceptera förlusten mot Lejonen. Framför allt Finlands fjärde kedja kom under skinnet på motståndarna.

Patrick Kane var en av de som hade svårt att behärska sig under tredje perioden. Finlands jätte Marko Anttila var en av de som lyckades stressa den amerikanska superstjärnan.

– Om jag skulle vara en NHL-stjärna skulle jag också bli irriterad om jag skulle vara tvungen att spela mot en sådan här två meter lång nolla som jag, säger Anttila och skrattar hjärtligt.

Finlands huvudtränare Lauri Marjamäki är inne på samma linje.

– Klart att det irriterar NHL-stjärnor då spelare som Manninen och Anttila och andra spelare de aldrig hört talas om stressar dem. Men den största orsaken till att amerikanerna tappade humöret var att vi ledde matchen.

Fjärde kedjan lyfte sig

Finlands fjärde kedja med Anttila, Janne Pesonen och Saku Mäenalanen var en av matchens bästa formationer.

VM-debutanten Saku Mäenalanen är inte de stora citatens eller gesternas man, men medgav att kedjans insats mot USA värmde.

– Det var vår bästa match i turneringen. Vår kedja var egentligen inte illa ute vid något skede, säger Kärpät-forwarden.

Marko Anttila, som är avsevärt mer frispråkig, säger att det råder något av en Carpe Diem-stämning mellan spelarna i fjärde kedjan.

– Vi litar på varandra och alla sköter sin uppgift, så man behöver inte lappa andras misstag. Pessi (red.anm. Janne Pesonen) sade här om dagen att det är roligt att spela i samma kedja med mig och Mäenalanen. Jag håller med – vi njuter av stunden.

Anttila och Mäenalanen gav svar på tal

Mikael Granlunds och Sebastian Ahos kedjor har stått för merparten av Finlands fullträffar i turneringen. Mot USA lyckades också fjärde kedjan näta genom Marko Anttila.

Det var mycket välkommet säger Marjamäki.

– Läget är det att spelarna måste höja sig. Vi har pratat om det med Anttila och Mäenalanen och i dag levererade de.

Anttila spelade massor i slutskedet av matchen. Till och med i powerplay.

– Matchen var avgjord och jag var på isen för att hjälpa till om amerikanerna skulle ha tytt sig till fuffensfasoner.

– Jag är inte på isen för att skrämma motståndarna, men om något skulle ha skett skulle jag ha förstås ha försvarat mig och mina lagkamrater.

Marko Anttila inger respekt bara med sin närvaro. Den över två meter långa Jokerit-yttern bedyrar emellertid att han oftast är from som ett lamm i rinken.

– Det ska ske någon stor orättvisa för att jag ska reagera aggressivt. Med åldern har jag blivit lugnare. Man tappar bara fokus om sinnet rinner över, konstaterar han.

Lejonen har mer att ge

Det var naturligtvis inte bara fjärde kedjan som glänste mot USA. Helhetsinsatsen var helgjuten.

Lauri Marjamäki tror att hans lag har till och med mer att ge i fortsättningen

– Vi har en känsla att vi inte ens är nära att nå vår fulla potential, säger Marjamäki vilket bådar gott inför kvartsfinalen mot Schweiz på torsdag.