Hoppa till huvudinnehåll

Talibaner inledde storoffensiv mot provinshuvudstad i västra Afghanistan - "Farah kan falla om armén inte gör något"

Talibaner som angrep provinshuvudstaden Farah från flera olika håll i natt, befinner sig nu bara fyra kilometer från stadskärnan
Talibaner som angrep provinshuvudstaden Farah från flera olika håll i natt, befinner sig nu bara fyra kilometer från stadskärnan enligt ögonvittnen Talibaner som angrep provinshuvudstaden Farah från flera olika håll i natt, befinner sig nu bara fyra kilometer från stadskärnan Bild: EPA/JALIL REZAYEE Farah,Afghanistan,talibaner

Talibanrebeller i västra Afghanistan har inlett en storoffensiv mot huvudstaden i ökenprovinsen Farah, som ligger invid den iranska gränsen.

Häftiga strider pågår bara fyra kilometer från provinshuvudstaden Farahs centrum och många invånare befarar att staden kan falla om armén inte skickar förstärkningar.

- Talibanerna rör sig mycket snabbt och om regeringen och armén inte tar det på allvar och gör något snabbt, så kommer staden att kollapsa inför talibanerna, befarar stadsbon Hamidullah, som Reuters fick tag på per telefon.

Rebellerna inledde sin massiva attack i natt vid tvåtiden lokal tid från flera olika håll.

Armén försäkrar att talibanernas första anfallsvåg slogs tillbaka, men ögonvittnen säger att rebellerna har satt upp vägspärrar kring staden och att de hindrar folk från att fly.

- Det pågår häftiga strider inne i staden och stridsplan började just bomba talibanernas ställningar, berättade fullmäktigeledamoten Jamila Amini vid lunchtid.

Ett annat ögonvittne, Bilal, säger att "det hörs ljud av häftig skottlossning och underrättelsetjänstens högkvarter står i lågor."

Farah är en avlägsen och glest bebodd ökenprovins med knappt en miljon invånare. Talibanerna har steg för steg stärkt sin närvaro i provinsen, som också utgör en viktig smuggelrutt för opiumprodukter som heroin.

Hundratals talibaner, soldater och poliser har dödats i år i upptrappade strider i Farah
Hundratals talibaner, soldater och poliser har dödats i år i upptrappade strider i Farah Hundratals talibaner, soldater och poliser har dödats i år i upptrappade strider i Farah Bild: EPA/JAWED KARGER ATTENTION EDITORS: PICTURE CONTAINS GRAPHIC CONTENT Afghanistan,talibaner,Farah

Regeringsstyrkor vacklar

Armén som inte längre kan räkna med hjälp från utländska styrkor på marken, befinner sig under allt hårdare tryck inte bara i Farah, utan i flera andra provinser över hela landet.

Hundratals poliser och soldater har dödats i sammandrabbningar i Farah under det senaste året och provinsens guvernör avgick i januari.

Han hävdade då att säkerhetsläget är prekärt på grund av omfattande korruption och politisk inblandning utifrån.

Talibanerna har fått mer rörelserum i Farah på grund av USA:s och den afghanska regeringens pågående offensiv mot talibaner i grannprovinsen Helmand, ett av talibanernas starkaste fästen.

Rebellerna har också ryckt fram i provinserna Baghlan och Badakshan i norr, i Faryab i nordväst och i Ghazni och Zabul söder om Kabul, sedan talibanerna inledde sin sedvanliga våroffensiv för drygt en månad sedan.

Den afghanska huvudstaden har samtidigt drabbats av en lång rad uppseendeväckande terrordåd.

Det brittiska rundradiobolaget BBC som nyligen utförde en detaljerad utredning, slog fast att regeringen numera kontrollerar högst en tredjedel av landets 400 distrikt.