Hoppa till huvudinnehåll

Tar du ett glas vin för att slappna av? Var fjärde finländare dricker alkohol för att minska på stressen

Vinglas med sko
Var fjärde finländare dricker alkohol för att slappna av. Vinglas med sko Bild: Mosthphotos vin

Att ta fram flaskan under stressiga perioder i livet är betydligt vanligare bland finländarna än att utnyttja avslappningsmetoder som mindfulness. Det framkommer i en ny undersökning om finländarnas mentala hälsa.

I undersökningen där 1 300 finländare intervjuades framkommer att nästan en fjärdedel använder sig av alkohol för att slappna av. Bland männen är siffran ännu högre: 28 procent av männen svarade att de brukar ta till flaskan för att minska på stressen.

Bland kvinnor är alkohol i stressminskande syfte inte lika vanligt som bland männen: lite under en femtedel av kvinnorna som svarade på enkäten sa sig använda alkohol som avslappningsmetod.

Även kvinnorna valde emellertid alkohol oftare än andra avslappningsmetoder som mindfulness. Bara sju procent av alla som svarade sa att de väljer olika typer av mindfulnesstekniker för att slappna av.

– Det är tråkigt att höra eftersom mindfulness och andra avslappningsmetoder anses vara väldigt bra sätt att återhämta sig från stress och öka det psykiska välmåendet, säger Sari Aalto-Matturi vid Föreningen för mental hälsa i Finland (FMHF) i ett pressmeddelande.

Hon understryker att alkohol egentligen är ett väldigt dåligt botemedel mot stress.

– Redan små mängder alkohol försämrar kvaliteten på sömnen och större konsumtion av alkohol kan i sig försämra den mentala hälsan.

Utbildningsnivån påverkar

Kvinnor använder sig av mindfulness nästan tre gånger oftare än männen. Skillnaderna är också stora beroende på utbildningsnivå.

De flesta som sa sig använda mindfulness som avslappningsmetod hade en akademinsk utbildning. De som använder sig av alkohol för att minska på stressen har oftast en grundskoleutbildning.

– Resultaten speglar de sociala ojämlikheter. De som har en sämre samhällelig position väljer oftare återhämtningsmetoder som även kan ha en negativ inverkan på hälsan, säger Aalto-Matturi.

Vila och motion vanligast

Av dem som intervjuades i undersökningen svarade 67 procent att de vilar för att minska på stressen, över hälften uppgav motion som ett sätt att slappna av. Nästan hälften upplever också att naturen har en avslappnande inverkan på dem.

– Det var fint att märka att många av de som svarade har flera bra metoder att återhämta sig från stress eftersom förlängd stress ökar risken för depression. Men tyvärr blev det också tydligt att alkoholen speciellt för män och folk bosatta i huvudstadsregionen är ett väldigt vanligt redskap för avslappning, säger Aalto-Matturi.

Undersökningen är genomförd av Kantar TNS Ab som en beställning av Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT rf) och Föreningen för mental hälsa i Finland (FMHF). I undersökningen intervjuades 1 300 finländare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes