Hoppa till huvudinnehåll

Ung kvinna dog efter knäoperation - anestesiläkare som slarvade med hygienen åtalas för dödsvållande

Knäoperation i Polen i mars 2017
Knäoperation i Polen i mars 2017 Bild: EPA/Grzegorz Momot POLAND OUT operationssalar,kirurger,läkare,knäoperation

En anestesiläkare åtalas för dödsvållande i samband med en knäoperation på Dextras privatsjukhus i Tammerfors i augusti 2016.

Patienten, en 21-årig kvinna, skickades hem efter operationen. På natten fick hon svår huvudvärk och blev förvirrad varpå hon fördes till Tammerfors universitetssjukhus.

Kvinnan hade fått hjärnhinneinflammation och ökat intrakraniellt tryck - det vill säga förhöjt tryck i hjärnvävnad och omgivande hjärnvätska - orsakade av bakterien streptococcus. Trots intensivvård avled kvinnan på sjukhuset.

Enligt åtalet bar anestesiläkaren inte kirurgisk mask under operationen. Dessutom hade läkaren inte placerat de föremål som användes för bedövningen på ett sterilt bord utan på på ett sterilt papper som fanns i en steril förpackning för handskar.

Enligt åtalet hade läkaren dessutom öppnat ampullen med bedövningsmedel före hen tog på sig sterila handskar. Dessutom hade hen tagit mera bedövningsmedel ur en ampull som öppnats redan tidigare.

Anses sannolikt att bedövningen orsakade smittan

Åklagaren och tillsynsverket Valvira samt andra som gett utlåtanden anser att det är mycket sannolikt att patienten smittades på grund av bedövningen. Åklagaren yrkar på bötesstraff för läkaren.

Enligt åtalet var anestesiläkaren den enda personen under operationen som inte var iklädd kirurgisk mask. Åklagaren anser enligt Iltasanomat att dödsfallet orsakades av att anestesiläkaren inte var tillräckligt noggrann med hygienen.

Läkaren har erkänt att hen inte bar mask, men bestrider åtalet. Läkaren säger att sjukhuset bara rekommenderade att man bär operationsmask, men att det inte var obligatoriskt.

Läkaren säger enligt Aamulehti att man inte med säkerhet kan hävda att patienten inte skulle ha smittats av bakterien om läkaren hade varit iklädd mask.

Domen i fallet meddelas den 29 maj.

Artikeln baseras delvis på Yle Uutisets artikel: Nuori nainen kuoli polvileikkauksessa – Syyttäjä vaatii anestesialääkärille rangaistusta kuolemantuottamuksesta

Källor: Yle, Iltasanomat, Aamulehti, Helsingin Sanomat

Läs mera:

Vårdmiss i Tammerfors utreds som dödsvållande

Polisen inleder en förundersökning om vad som hände när en ung kvinna dog efter en knäoperation på Dextras privatsjukhus i Tammerfors i slutet av augusti. Brottsrubriceringen är dödsvållande.

Läs också