Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Gruppspelsfinal, revanschhunger och målvaktsduell

Finländska fans i ishockey-VM i Danmark.
Spännande stunder för finländska ishockeyfans i dag. Finländska fans i ishockey-VM i Danmark. Bild: AFP / Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey,Fans

Gruppspelet kulminerar. Finland avslutar serielunken med en eftermiddagsmatiné mot tabellettan USA. Uppdraget för Lejonen är simpelt: att ta minst två poäng.

Finland–USA

Herning, klockan 13.15.

Snacka om matchen och Lejonen med Mats Ahlnäs och Chriso Vuojärvi i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 12.45.

Lejonens läge: En seger, tack

Kanadas överraskande poängtapp i går kväll mot Lettland stärkte Lejonens aktier. Nu är två poäng nog för att Finland ska undvika att möta A-gruppens kraftverk, Sverige och Ryssland, i kvartsfinalskedet.

På basis av det koncentrerade och harmoniska lugn som laget utstrålade under gårdagens pressträff, så känns risken att Finland står för en ny plattmatch ganska liten.

USA:s läge: Segertåget tuffar på

Sex matcher – sex segrar (okej, två av dem först efter ordinarie speltid). Allt är frid och fröjd i det amerikanska lägret.

För ett år sedan var amerikanerna i ett snarlikt läge. USA avancerade till slutspelet som etta. För att sedan kraschlanda i den finländska försvarsmuren i kvartsfinal.

Kan det till och med vara dags för ett massivt trendbrott i år? USA har aldrig spelat i en VM-final (OS-finaler han man visserligen nått).

Chansen finns i år. Så bra är årets amerikanska VM-lag.

Finland huvudtränare Lauri Marjamäki anser att USA till och med är bättre än Kanada.

Håll koll på: Matchen i matchen

Harri Säteri och Keith Kinkaid är etta och tvåa i turneringens målvaktsliga. Kinkaid har hållit nollan två gånger och Säteri en gång, men New Jersey-keepern har spelat två matcher fler än finländaren.

Drygt halvvägs in i VM är båda två i allra högsta grad med i diskussionerna om vem som är turneringens bästa målvakt. Jämte Sveriges duo Anders Nilsson och Magnus Hellberg samt Danmarks Frederik Andersen.

Tidigare möten: Ömsom vin, ömsom vatten

Finland och USA har drabbat samman elva gånger i storturneringar under 2010-talet. Finland har vunnit sex och förlorat fem av dessa drabbningar.

För nästan exakt ett år sedan slet Lejonen som vargar och tog en 2–0-seger över ett favorittippat USA i kvartsfinal. Mikko Rantanen och Joonas Kemppainen gjorde målen, medan Harri Säteri spikade igen.

I OS i Sotji vann Finland bronsmatchen över USA med 5–0, vilket var åtminstone en småskalig revansch på den snöpliga semifinalförlusten fyra år tidigare i Vancouver.

Dagens match är den 109:e landskampen mellan lagen. Finland har vunnit 53 och USA 40 av de matcherna.

Frågetecknet: USA:s inställning

USA har redan säkrat det som Finland vill uppnå. En kvartsfinal mot varken Sverige eller Ryssland.

Amerikanerna har under tidigare VM-turneringar haft en tendens att lyfta plattan från mattan då utgångsläget varit snarlikt.

Ingen risk att Finland skulle komma med loj inställning till matchen. Vågar jag lova.

Utropstecknet: Den rivstartande succébacken

Bostons Charlie McAvoy anslöt sig sent till den amerikanska truppen. Men med den äran.

På två matcher har 20-åringen stått för 3+4. Det saldot ger honom en 16:e plats i poängligan. Det kallas visst för rivstart.

Snackisen: Kampen om poängligan

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen skuggar Patrick Kane i poängligan. Den amerikanska superstjärnan är etta på 15 poäng, närmast före finländarna som har 14.

Petri Kontiolas finländska rekordpoäng i ett VM (8+8) lär stå sig i åtminstone en match till. Väl?

Finlands uppställning:

Anfallare:
81 Eeli Tolvanen – 64 Mikael Granlund – 96 Mikko Rantanen
19 Veli-Matti Savinainen – 20 Sebastian Aho – 86 Teuvo Teräväinen
25 Pekka Jormakka – 65 Sakari Manninen – 24 Kasperi Kapanen
18 Saku Mäenalanen – 22 Janne Pesonen – 12 Marko Anttila
34 Olli Palola

Backar:
41 Miro Heiskanen – 2 Ville Pokka
55 Miika Koivisto – 77 Markus Nutivaara
4 Tommi Kivistö – 6 Julius Honka
50 Juuso Riikola

Målvakt:
29 Harri Säteri
(35 Ville Husso)

Tipset:

Ett nytt kapitel skrivs i den finländska bergochdalbanan. Lejonen tar igen fram det stora kunnandet och vinner med ett par mål. Varför inte 3–1?

Läs mera:

Livechatt: Finland–USA

Skaffar sig Finland ett drömscenario inför fortsättningen i hockey-VM? Yle Sporten följer med Lejonens gruppfinal mot USA i Herning.