Hoppa till huvudinnehåll

Yle följde den sista dagen av knivdådsrättegången i Åbo – Försvaret anser inte att IS-sympatier gör dådet till ett terrordåd

Marockanen Abderrahman Bouanane i rätten.
Marockanen Abderrahman Bouanane i rätten. Bild: Yle/Andy Ödman Abderrahman Bouanane,Knivdådet i Åbo 2017

På tisdag avslutas den fem veckor långa rättegången mot Abderrahman Bouanane som misstänks för knivdådet i Åbo.

Bakgrund: Åklagaren yrkar på dom för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte i Åbo i augusti ifjol. Den 23-årige Bouanane har erkänt sig skyldig till dråp.

Polisen grep Bouanane genast efter dådet på Salutorget. Polisen sköt honom i låret i närheten av Trätorget i Åbo och stoppade hans flykt.

På tisdag kommer åklagarens, samtliga målsägandes representanter och försvarets slutplädering att höras i rätten.

Abderrahman Bouanane deltar i den sista rättegångsdagen.

Åklagaren yrkar på livstidsfängelse för två mord i terroristisk syfte samt åtta mordförsök gjort i terroristiskt syfte.

Åklagaren: Syftet med brottet var att sprida rädsla i Finland

Åklagaren Hannu Koistinen inleder sin slutplädering med att konstatera att brottet har begåtts på ett synnerligen rått sätt.

Åklagaren fortsätter med att säga att Bouanane ser sig själv som en IS-soldat och syftet med knivdådet var att döda så många han kunde tills han blev stoppad av polisen. Att brottet ägde rum i centrum av Åbo var ett sätt att sprida rädsla i Finland.

- Offren i centrum av Åbo var ett redskap för den åtalade att uppfylla IS mål att sprida skräck i Europa, säger Koistinen.

Det här kommer åklagaren att fokusera på i slutpläderingen.

Det råder tekniska problem med videolänken mellan fängelset och Egentliga Finlands tingsrätt. Just nu hålls en paus för att utreda problemen.

Tekniken fungerar igen och alla är på plats och beredda att fortsätta rättegången.

Åklagaren listar de bevismaterial som använts. Han nämner bland annat videor från övervakningskameror, manifestet som den åtalade spelade in innan dådet och vittnen. Enligt åklagaren är den här bevisningen tillräcklig. Men Bouananes egna uttalanden har ytterligare förstärkt bevisningen för det han är åtalad för.

Åklagaren säger att Bouanane med sina uttalanden i praktiken erkänt de centrala delarna i åtalet, det vill säga att han radikaliserats, att han ser sig själv som IS-soldat, att han önskar att IS skulle erkänna dådet, samt att han vill visa att IS-anhängare också finns i Finland.

Åklagaren går igenom händelseförloppet

Enligt åklagaren har Bouananes radikalisering pågått en längre tid. Enligt det bevismaterial som hittats i den åtalades telefon visar det att han deltagit i Telegram-gruppchatter som bland annat firat terrordådet i Barcelona.

Manifestvideon i anknytning till terrordådet i Berlin har laddats ner till Bouananes telefon. Enligt åklagaren finns det många likheter med det manifestet och Bouananes eget manifest.

Bouanane sitter lugnt i rättegångssalen och lyssnar på åklagaren.

Den 17 augusti fattade Bouanane det slutliga beslutet att genomföra brottet. I samband med det här skrev han manifestet. Innan dådet publicerade han en bild på IS-flaggan på sin Facebook-sida.

Bouanane väljer tydligt sitt första offer på Salutorget i Åbo. Enligt åklagaren väljer Bouanane offret på grund av sin religiösa tillhörighet samt för att hon är en kvinna.

Åklagaren menar att gärningsmannens syfte var att skära av huvudet på offret och hålla upp det för övervakningskamerorna på torget.

Under dådet är Bouanane under ständig rörelse och utför plötsliga attacker mot offren.

Åklagaren: Bouanane ropar Allahu akbar flera gånger

Efter att ha dödat det första offret har gärningsmannen höjt knivarna och ropat Allahu akbar upprepade gånger. Åtminstone tre gånger menar åklagaren.

Det här har flera ögonvittnen bekräftat.

Med det här har gärningsmannen visat att hans syfte varit att döda och skapa rädsla. Åklagaren säger att varje slag var ämnat att döda.

Åklagaren fortsätter att beskriva hur Bouanane attackerar offren i centrum av Åbo.

Hela händelseförloppet sker under endast några minuter. När polisen kommer på plats befinner sig Bouanane vid Trätorget. Bouanane håller en kniv mot halsen på ett av offren och slutar först då polisen skjuter gärningsmannen i benet.

IS har inte erkänt knivdådet i Åbo

Åklagaren presenterar orsaker som tyder på att dådet var noggrant planerat. Han nämner att Bouanane ropat Allahu akbar i samband med dådet, att gärningsmannen var beväpnad med två knivar då han lämnade sin lägenhet i S:t Karins, samt att han fortsatte angripa fler offer trots att han blev jagad.

IS har inte erkänt knivdådet i Åbo. Orsaken till det här är oklart, men åklagaren bedömer att det kan handla om att Bouanane inte dog i samband med dådet och därför inte räknas som en IS-martyr. Åklagaren nämner också att det kan bero på att terrordådet i Barcelona precis hade hänt, samt att dådet inte var lika omfattande som många andra terrorbrott.

Ett av offrens representanter har nu ordet och konstaterar att Bouanane har handlat medvetet, också då han sökt information. Det är ingen slump att Bouanane sett på de videor han sett på då han planerat dådet.

Av de målsägande är endast Hassan Zubier på plats vid fängelset där rättegången äger rum.

Rättegången tar nu lunchpaus och fortsätter klockan 13.

Rättegången fortsätter.

Ari Huhtamäki som representerar offren redogör för målsägandes slutplädering.

Huhtamäki säger att knivdådet var religiöst motiverat och Bouanane valde ut många lätta offer. Huhtamäki fortsätter med att säga att man inte ska bortse gärningsmannens uttalande om att dådet var frågan om ett krig mot kvinnor.

Zubier: "Han har med stor rädsla och feghet riktat sig mot kvinnor"

Nu är det Hassan Zubiers tur att föra fram sitt ärende i rätten.

- Terroristen visar total avsaknad av empati och ånger. Han har till och med suttit och lett stora delar av rättegången. Terroristen har vägrat att följa rättens uppmaningar och till och med letts ut ur salen.

Zubier säger att Bouanane i sin brottsgärning visat stor feghet i och med att han attackerat nästa alla offer bakifrån - och främst kvinnor.

Zubier använder benämningen terrorist när han talar om Bouanane.

- Han har med stor rädsla och feghet riktat sig mot kvinnor, till och med en mamma med en baby, fortsätter Zubier.

Zubier fortsätter med att kommentera att IS inte noterat dådet i sina medier.

- De anser att han är obetydlig. Han har barnsliga uppfattningar om islam och koranen. Det är säkert en av orsakerna till att IS inte velat associera sig med honom.

- Är han en troende muslim? Nej. Han är en hedning. Om han hade bott i ett IS-kontrollerat land hade han säkert blivit halshuggen. Han kommer aldrig att bli erkänd.

- Är det terrorist brott? Ja, det finns ingen tvivel om att han vill införa sharialagar och krossa demokratin i Finland.

"Gärningsmannen visste exakt var övervakningskamerorna fanns"

Zubier säger att dådet var noga planerat och att gärningsmannen visste exakt var övervakningskamerorna på Salutorget fanns.

- Min önskan, och min sambos önskan, är att terroristen döms till livstidsfängelse, och att han sitter hela den tiden.

Zubier kritiserar den uppmärksamhet gärningsmannen fått i medierna. Han är också kritisk mot försvarets förhandling av offrens skadeståndskrav.

Målsägandes slutpläderingar fortsätter.

Ett av offrens representant säger att Bouanane inte flydde för att komma undan, utan för att han ville attackera så många offer som möjligt.

- Eftersom Bouananes mål är att dö som martyr fortsätter han dådet trots att hans ser att polisen kommer på plats. Han ville dö i samband med brottet.

Rättegången håller en kort paus.

Rättegången fortsätter. Nu är det försvarets tur att komma till tals.

Försvaret: "Dådet var inte välplanerat"

Abderrahman Bouananes försvarsadvokat Kaarle Gummerus säger att den åtalade inte radikaliserats redan i början av år 2017, som åklagaren pekat på. Enligt försvaret skedde det först i juli samma år. Därmed är dådet inte så välplanerat och kan inte klassas som ett terrorbrott.

- I normala fall förbereds terrorbrott noggrant och det är oftast frågan om flera personer som planerar dådet, säger Gummerus.

Bouanane har hittills under hela rättegångssessionen suttit stilla på sin stol och följt med rättegången. En vakt sitter precis bakom honom.

Gummerus säger att Bouanane har gjort sig skyldig till allvarliga brott, men försvaret anser att knivdådet inte gjordes planerat och med berått mod.

Försvaret ifrågasätter också ögonvittnesskildringar eftersom en del av dem har visat sig vara felaktiga.

Försvaret tar upp situationen då gärningsmannen blir jagad av flera personer. Försvaret menar att Bouanane fortsätter att attackera förbipasserande människor, trots att han blir jagad, för att de ska stanna och hjälpa offren. Bouananes plan är att fly platsen och gömma sig, och senare kanske fortsätta våldsdådet.

Försvaret går igenom de punkter som i åtalet skulle tyda på att brottet var gjort i terroristiskt syfte.

"Det är inte en hotfull video"

Försvaret säger att den åtalade kopierat IS retorik och budskap i sitt manifest, men det i sig fyller inte kraven för att dådet ska klassas som terroristbrott.

Enligt försvaret sprider Bouananes manifest inte skräck i samhället.

- Det är inte en hotfull video. Det är den åklagade som läser från ett papper. Ifall han syfte hade varit att sprida skräck hade han kunnat välja att göra den på finska.

Försvaret lyfte även upp att gärningsmannen ropat Allahu akbar under dådet. Enligt försvaret är det oklart hur många gånger det är frågan om. Gummerus poängterar även att ”varokaa” har misstagits för Allahu akbar under våldsdådet.

Enligt försvaret ropade gärningsmannen inte Allahu akbar för att sprida skräck. Gärningsmannen gjorde det i ett religiöst syfte för att stärka sig själv.

Nu har alla slutpläderingar hörts och i rätten diskuteras advokaternas ersättningar.

Ordförande meddelar att domen ges 15 juni klockan 13.

Rättegången är nu avslutad.

Läs också