Hoppa till huvudinnehåll

Ahlnäs: Högsta nivån räcker för VM-guld – dessutom vet Lejonen hur man vinner

Marko Anttila i landslagströjan i VM 2018.
Marko Anttila har varit en av vattenbärarna i det finländska laget. Marko Anttila i landslagströjan i VM 2018. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

Hyllade, utskällda, guldhoppsinjicerande. Vi har målat med alla penslar i snart två VM-veckor efter Lejonens matcher. Nu är känslan att vi snart ska damma av pytsen med guldfärg.

Vi har känt oss fram kväll efter kväll, match för match. Och gud så vi har känt – trots att allvaret inte ens har inletts.

Hockey-VM har ju den effekten på en hel blåvit nation. Maj, värme – och en stadig blick på Lejonen som håller till i någon hockeylada i världen. Den heliga treenigheten.

Målkalasen mot blåbären – jajamensan!

Överkörningarna av Kanada och USA – jaaadå!

Magplasken mot Danmark och Tyskland – vad i helv…!!???

Det är väldigt lite här i världen som orsakar samma hundraåttiogradersvändningar i sinnesstämningen hos finländare som just VM i ishockey.

Schweiz en jackpott sett till alternativen

Nu skiner solen över Herning så starkt att den bländar hela landslaget. 6–2-segern mot USA kvävde farhågorna som hade hunnit börja bildas runt Lejonen.

Visst, Lauri Marjamäki ser fortfarande lika bekymrad ut som när han har gått bet på ett supersvårt sudoku varje gång han zoomas in under matcherna.

Och visst, vi bär med oss den kollektiva krampaktighet som de finländska spelarna gick till sängs med efter förlängningsförlusten mot Tyskland.

Men Finland kom ut på andra sidan med gruppsegern i ena näven och en kvartsfinal mot Schweiz i den andra. Det kan inte betraktas som annat än jackpott när alternativen var Sverige och Ryssland.

Spelare som vet hur man vinner

Vi kan grammatiken för ett hockey-VM och precis alla vet hur kvartsfinalen betraktas. En vinst ger febriga förhoppningar, en förlust och vi tänker på … äh, nu ska huvuden rulla.

Nålsögat är alltid litet – men just den här gången är det ändå osedvanligt stort. Schweiz är ingen slagpåse och förtjänar full respekt, men Lejonen har varit fartfyllda och fräscha, påkopplade och precisa när det har gällt något i den här turneringen.

Varför skulle det bli förändring på den fronten nu?

Det har tutats ut att det är kul att den nya generationen finländska spelare är på plats i Danmark. Det som är ännu roligare är att de vet exakt hur man vinner. Här finns en hel hop med ligamästare och olika typer av VM-guldmedaljörer.

Dessutom spelar de en härlig "håll i er"-hockey. Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Mikko Rantanen, Mikael Granlund, Eeli Tolvanen … här finns ett batteri av vapen för att skjuta fart mot precis vad som helst.

Gruppspelets toppar fungerar som eget argument för att det här kan bära hela vägen. Lejonen är en bra bit från fullbordat värv, men känslan är definitivt att vi ska damma av pytsen med guldfärg och ha den redo när VM svänger in på upploppet.

Så hög högstanivå har det här finländska VM-laget.

Tsunamivåg av kritik i fjol

Att man kan ens tänka i de banorna ett år efter insatserna i Paris är ett bevis på hur snabbt det kan gå ibland. Då var landslaget nedbrottat, utpekat och bortkollrat gång på gång.

Förra våren kunde man ha upprättat en ledningscentral för att ta emot kritiken som riktades mot laget i stort och Lauri Marjamäki i synnerhet. Jämfört med fjolårets tsunamivåg av hårda omdömen är Marjamäkis sista dans som Lejonledare en landning i en mjuk madrass.

Det här blåvita VM-laget – med hjälp av tidigare nämnda offensiva krafter – spelar en motsats till fjolårets ”möte bakom eget mål”-hockey. Den tristessen känns som en evighet sedan när Lejonen nu blickar framåt.

Ett NHL-laddat Schweiz i kvarten, Ryssland eller Kanada i semin, med stor sannolikhet Sverige i en final.

Så ser slutspelsvägen ut. Det kommer att krävas stordåd för att ta sig förbi den där trion motståndare, men det sköna är att Lejonen inte behöver snudda vid det omöjliga. Det här laget kan stå bröst mot bröst mot vilket lag som helst och känna att seger är rimligt.

 • Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel

  Vasas studerande i sämre situation än i andra.

  Stadsstyrelsen i Vasa beslöt i måndags att införa en Vasamodell som innebär att preventivmedel ska ges gratis i sex månader i stället för tre månader som gäller i dagens läge.

 • Ett detektivjobb att upptäcka mobbning

  Sjundeålärare säger att barnen kan känna skam och rädsla.

  Skam och rädsla. Det finns många faktorer som gör att barn inte vill berätta om mobbning för sin lärare. I Sjundeå svenska skola använder lärarna alla sina sinnen för att upptäcka signalerna.

 • Teemu Pukki i målstim – nätade igen för Norwich

  Också Marcus Forss gjorde mål i engelska ligacupen.

  Saldot imponerar. Teemu Pukki har på tre matcher stått för två mål och en assist i Norwich. Finländaren gjorde ett succéinhopp för sin nya klubb då man besegrade Stevenage i den engelska ligacupen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport