Hoppa till huvudinnehåll

Blåvita skidvänner kan andas ut – klassiska stilen lever vidare: "En nyckelfråga för Finland"

Iivo Niskanen vinner guld på 15 kilometer i Lahtis 2017.
Iivo Niskanens guldteknik fortsätter på programmet. Iivo Niskanen vinner guld på 15 kilometer i Lahtis 2017. Iivo Niskanen

Åkarna fick sin vilja igenom: skiathlonen stannar kvar på längdåkningens tävlingsprogram. Dessutom kan alla finländska skidvänner andas ut. Den klassiska stilen håller sin ställning i världscupen.

Under de senaste åren har den klassiska stilen inom längdåkningen levt under existenshot. Allt fler röster har höjts för att antalet fristilstävlingar ska höjas.

Så blir det inte. Vid det internationella skidförbundets kongress i Grekland kom man fram till att lopp ska åkas i båda stilarna.

– I diskussionerna höll vi som ett absolut mål att det ska vara ungefär lika många tävlingar i båda stilarna för att hålla balansen. Det här var en nyckelfråga för Finland. Vi ville säkra den klassiska stilen och det är nu ordnat, säger Juha Kolu – medlem i internationella skidförbundets längdkommitté – till Yle Urheilu.

Expressen skriver att Sverige och Norge i ett gemensamt uttalande meddelade att klassisk stil är en betydande del i längdåkningen.

– Det handlade om att rädda den klassiska stilen, säger Niklas Jonsson – också medlem i kommittén – till tidningen.

Sträckorna i herrstafett kortare

I samband med kongressen bestämde man också att skiathlonen ska finnas kvar på programmet. Där hade åkarnas egna vilja en stor del i beslutet.

Skiathlon – en distans där åkarna först åker klassiskt och halvvägs byter till fristil – har under vintern fått ett varmare mottagande från idrottarna.

Dessutom har man inte hittat en ersättande distans.

– Vi var rädda för att antalet distanser i mästerskapen skulle minska. Det ville vi inte, säger Kolu.

Däremot införs en förändring i herrstafetten. De fyra sträckorna kommer i mästerskapen att vara 7,5 kilometer långa i motsats till tio kilometer tidigare.

Det är fortfarande oklart om det blir den nya sträckan som gäller redan i VM i Seefeld nästa vinter. Där har arrangörerna förberett sig för att köra med tio kilometer.

Läs mera:

Krista Pärmäkoski.

Programmet spikat för världscupen på skidor – enbart sprint körs i Lahtis

Ruka och Lahtis finns kvar som tävlingsorter i världscupen på skidor. Men det blir en tydlig justering i år när Fis väljer att tidigarelägga tävlingarna i Lahtis.

 • Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel

  Vasas studerande i sämre situation än i andra.

  Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel åt alla ungdomar under 25 år. De anser att de studerande i Vasa är i ett sämre läge än tillexempel studeranden i övriga Österbotten.

 • Ett detektivjobb att upptäcka mobbning

  Sjundeålärare säger att barnen kan känna skam och rädsla.

  Skam och rädsla. Det finns många faktorer som gör att barn inte vill berätta om mobbning för sin lärare. I Sjundeå svenska skola använder lärarna alla sina sinnen för att upptäcka signalerna.

 • Teemu Pukki i målstim – nätade igen för Norwich

  Också Marcus Forss gjorde mål i engelska ligacupen.

  Saldot imponerar. Teemu Pukki har på tre matcher stått för två mål och en assist i Norwich. Finländaren gjorde ett succéinhopp för sin nya klubb då man besegrade Stevenage i den engelska ligacupen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport