Hoppa till huvudinnehåll

Cheferna i nyckelrollen då man vill minska på olyckor på jobbet - morot bättre än käpp säger forskare

Svetsare arbetar
Svetsare arbetar Bild: Mostphotos arbete,industri,svetsare,svetsning,yrken,industrijobb

Det är viktigt att satsa på säkerheten på arbetsplatsen - och använda positiva exempel och uppmuntra istället för att skälla på de anställda. Det säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyligen presenterades en lista på företag som satsat på arbetarskydd och säkerhet.

Arbete på gång i verkstaden i Lovisa.
Arbete på gång i verkstaden i Lovisa. Bild: Yle/ Jenny Kähärä verkstad,företag,Lovisa,metallarbeten,arbete,Händer,verktyg

Flera företag ville i år få en utmärkelse för sitt arbete för säkerheten på arbetsplatsen av forumet Noll olyckor (finska Nolla tapaturmaa) som är ett nätverk med tiotals företag i Finland.

Caruna: Vi har satsat på säkerheten redan en längre tid

En av de företag som toppar listan och som inte har haft olyckor på arbetsplatsen på flera år är elöverföringsbolaget Caruna.

- Vi har satsat på säkerheten redan en längre tid. Vi började jobba med det här systematiskt. Ledningen måste åta sig målsättningarna så att målet med noll arbetsplatsolyckor uppfylls.

- Det måste också vara klart för var och en vem som bär ansvaret för vad och vilket ansvar man själv har för arbetssäkerheten. Det säger Piia Häkkinen, som är säkerhets- och miljöchef på bolaget.

Carunas har verksamhet på många håll i Finland.

Profilbild på Piia Häkkinen från Caruna.
Piia Häkkinen. Profilbild på Piia Häkkinen från Caruna. Bild: Yle/ Nora Engström person,Caruna Oy,piia häkkinen

En utmaning är att också att se till att alla underleverantörer och utomstående parter som bolaget samarbetar med jobbar för en trygg och säker arbetsplats, berättar Häkkinen.

- Caruna har cirka 280 anställda och bland våra egna anställda har vi egentligen inte haft arbetsplatsolyckor sedan 2010. De utmaningar som vi har i dag gäller främst våra underleverantörer och deras underleverantörer, säger Häkkinen.

Viktigt att diskutera nära ögat- fall

Oftast är det frågan om mindre olyckor, såsom att de anställda halkar eller snubblar över något.

Under den senaste tiden har också en del mindre olyckor skett i samband med elarbeten, säger Häkkinen.

Enligt Piia Häkkinen följer bolaget noggrant lagar och föreskrifter, granskar arbetsplatser och uppmanar och påminner anställda och samarbetspartners om att följa reglerna.

Elledningar
Elledningar Bild: Pixabay elektricitet,elledningar,el

Man går också igenom säkerhetsfrågor och fall där det var nära ögat, alltså då någon riskerat att skada sig, säger Häkkinen.

Men man jobbar också med olika slags sporrar och i fjol gav Caruna ett pris till Lounais-Suomen Verkonrakennus för sitt goda arbete i säkerhetsfrågor.

Forskare: Viktigt att uppmuntra

Enligt specialforskare Anna-Maria Teperi vid Arbetshälsoinstitutet är det viktigt att uppmuntra de anställda att satsa på säkerheten på arbetsplatsen.

- Människan är i fokus då vi talar om säkerhet på arbetsplatsen. Genom att leda och uppmuntra människor så får vi goda resultat.

Auton runko liukuhihnalla.
Auton runko liukuhihnalla. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Valmet Automotive,Nystad,Mercedes-Benz,arbete

Hon tror på att anställda kan motiveras genom uppmuntran och positiva exempel, istället för att man försöker hitta skyldiga eller skuldbelägger de anställda.

- Traditionellt så har vi sett på riskerna då vi talar om säkerhet på arbetsplatsen. Men om man ser på det här ur en positiv synvinkel så kan man se alla de gånger man lyckades. Så vi ska rikta blickarna på det som fungerar. Exempelvis kan man fråga sig varför statistiken såg så bra ut i fjol?

Enligt Teperi är det frågan om en arbetskultur där man tar upp saker på ett konstruktivt sätt.

Profilbild på Anna-Maria Teperi vid Arbetshälsoinstitutet.
Anna-Maria Teperi. Profilbild på Anna-Maria Teperi vid Arbetshälsoinstitutet. Bild: Yle/ Nora Engström Arbetshälsoinstitutet,Anna-Maria Teperi

- Förstås måste man följa normer, regler och lagar, det är grunden i arbetarskyddsfrågor. Men det viktigaste är ändå att de anställda brinner för frågan och vill se en förändring, säger Teperi.

Viktigt att ledningen lyssnar på de anställda

Enligt Teperi är det också viktigt att ledningen lyssnar på de anställda och besöker verkstadsgolvet regelbundet så att ledningen vet vad arbetet går ut på.

Då får man också tips på vad som kunde förbättras.

Mycket hänger alltså på ledningen och hur cheferna förhåller sig till frågor som gäller arbetarskydd och säkerhet på arbetsplatsen.

Anna-Maria Teperi har följt med det finska arbetslivet i drygt 15 år som arbets- och organisationspsykolog och hon har sett en positiv förändring.

en skyddshjälm och hörselskydd
en skyddshjälm och hörselskydd Bild: Cecilia Bergman / Yle hjälmar,Hörselskydd,byggarbetsplatser,arbete

- Det har kommit en ny generation ledare som har fått ledarskapsutbildning och som jobbar mycket med uppmuntran. Jag tycker att det syns. Men samtidigt måste chefer hela tiden se sig själva i spegeln - det är de som skapar arbetsklimatet.

Frågor som gäller säkerhet och trygghet på arbetsplatsen är en viktig etisk fråga, säger hon.

- Man kan inte godkänna att det sker olyckor på arbetsplatser och att de anställda exempelvis faller, halkar eller utsätts för klämrisk under arbetstid. Det finns många fördelar med att satsa på säkerheten på arbetsplatsen.

Läs också