Hoppa till huvudinnehåll

Död havsörn påträffades i Vänoxa – polisen misstänker djurskyddsbrott

En havsörn flyger med vingfarna utbredda.
Havsörn. Arkivbild. En havsörn flyger med vingfarna utbredda. Bild: Yle, Risto Salovaara havsörn,örnar

Den 28 april hittade en fritidsboende en död havsörn på östra sidan av Vänoxa. Det var en hona, som skickades till Evira för undersökning.

På basen av undersökningen finns det skäl att misstänka brott, då havsörnen hade vad som såg ut som ett skottsår. Specialforskare vid Evira kan inte med säkerhet säga ifall hitteplatsen är den samma där örnen blivit skjuten. Det är också möjligt att örnen träffats av ett skott och flugit sedan vidare.

Det går heller inte att säga ifall örnen varit under flykt eller på marken då den skjutits. Den döda havsörnen hade ett bar fläck på magen, sannolikt för att den ruvat på ägg. Örnen har troligen skjutits med ett småkalibrigt gevär.

Läs också