Hoppa till huvudinnehåll

Elever i Korsholm får testa lättmjölk – efter det tas beslut om fettfri eller lättmjölk i skolorna

Mjölkglas och mat i skolan.
Arkivbild. Mjölkglas och mat i skolan. Bild: Yle / Hanna Othman mjölk,skolmat

Korsholm kommer att pröva på lättmjölk i kommunens skolor.

En tid kommer både fettfri och lättmjölk att serveras. Målet är att man på det sättet ska få svar på vad eleverna helst vill ha.

Åtgärden kommer som ett svar på en motion av bland annat Nicklas Nygård (SFP).

Eleverna får välja

Samhällsbyggnadsnämnden ger fastighetssektionen i uppdrag att testa att servera flera olika sorters mjölk.

- Vi får se vilket resultat det ger och då vi har det bestämmer vi hur vi gör, säger nämndens ordförande Kenth Nedergård (SFP).

Nämnden ger sektionen rätt fria händer och ger till exempel inte riktlinjer om hur många elever som ska få välja lättmjölk eller hur länge försöket ska pågå.

Dyrare med lättmjölk

I dag får kommunerna stöd från staten för de fettfria produkterna. Stöden ges i förhållande till förbrukningen.

Lättmjölk blir förstås dyrare?

- Ja men vi pratar inte om så stora summor att det ska ha någon betydelse. Någon tusenlapp per år kanske, inte desto mer.

Enligt Nedergård finns det i dag elever som dricker vatten i stället för den fettfria mjölken. Det är klart att om man byter ut vattnet mot lättmjölk kostar mjölken mer. Men det är okej, enligt Nedergård.

- Om alla dricker fettfri mjölk i dag så får vi kanske 10 000 euro i mjölkstöd. Väljer hälften att dricka något annat så är summan halverad.

Lättmjölk i Vörå och Närpes

Statens näringsdelegation rekommenderar fettfattiga och fettfria mjölkprodukter inom skolbespisningen i Finland. Orsaken är bland annat att två tredjedelar av fettet i mjölken är mättat fett.

Skolmjölksstödet ligger mellan 13 och 31 cent per liter beroende på om produkten är konventionellt eller ekologiskt odlad.

Vörå och Närpes serverar redan lättmjölk åt sina skolelever. I Malax får eleverna främst fettfri mjölk, men de som vill kan begära lättmjölk.

Läs också