Hoppa till huvudinnehåll

Glada cykelvänner samlas igen i augusti – häng med på Tour de Östnyland!

Cyklister under Tour de Östnyland 2017.
Från vänster Mikael Crawford, Katarina Lind, Maria Gunaropulos-Vilenius, Mikael Kokkola och Mika Vilenius under Tour de Östnyland i fjol. Cyklister under Tour de Östnyland 2017. Bild: Yle / Leo Gammals cykling,tour de östnyland 2017

Du prickar väl in lördagen den 18 augusti 2018 i kalendern? Då är det nämligen dags för den sjätte upplagan av Yle Östnylands eget cykelevenemang. Vi hoppas på att se dig i cykelsadeln!

- Det bästa med Tour de Östnyland är att få dela upplevelsen med alla andra som är med. De där stunderna av gemenskap, och att man hjälper varandra så gott man kan hela vägen, säger Mikael Kokkola, reporter på Yle Östnyland.

Kokkola är den enda reportern vid Yle Östnyland som har cyklat hela sträckan på knappa 280 kilometer fyra gånger av fem.

År 2016 avbröt han loppet tidigare, eftersom han hade varit tvungen att fortsätta framåt ensam i uselt väder.

Mikael Kokkola i Mörskom
Mikael Kokkola från Yle Östnyland har cyklat varje år som evenemanget har ordnats. Mikael Kokkola i Mörskom Bild: Yle/Carmela Walder tour de östnyland

"Ibland känns det tungt och dumt"

Under evenemanget cyklar vi alltså Östnyland runt, men ingen behöver cykla hela rutten på knappa 280 kilometer.

Det går bra att cykla endast en kortare sträcka eller att komma med längs med rutten. Och man behöver verkligen inte delta på blodigt allvar.

Tanken är att tillsammans uppleva vacker östnyländsk natur och ha det roligt.

- Ibland känns det tungt och dumt, ibland har man flyt som gör att det går framåt av sig självt. Under loppet blir man mer medveten om sig själv, sin kropp och ork, beskriver Kokkola.

tour de östnyland
Vacker natur bjuder rutten på. Mathias Gustafsson från Yle i cykelsadeln under touren 2013. tour de östnyland Bild: YLE/ Oscar Gustafsson tour de östnyland

Nöjda deltagare återvänder i år

Maria Gunaropulos-Vilenius och Mika Vilenius från Forsby deltog i touren för första gången i fjol. De hade från början bestämt sig för att inte cykla hela touren, utan vände hemåt vid Lovisa torg.

De var väldigt nöjda med att ha cyklat 101 kilometer och siktar på att delta i år igen, eftersom de tyckte om evenemanget.

- Det är trevliga landskap att cykla i och stämningen i gänget är bra, säger Gunaropulos-Vilenius.

Mikael Kokkola beskriver dialogen man för med sig själv under ett långlopp. Hur man ibland känner att det räcker och nästan hoppas på att cykla i diket.

- För det mesta har man ändå en helt annan känsla 20 minuter senare, säger han.

Tour de Östnyland 2017 startar från Mellangatan i Borgå.
Maria Gunaropulos-Vilenius med röd rock var morgonpigg och med från starten vid Krämaregatan i Borgå under loppet i fjol. Tour de Östnyland 2017 startar från Mellangatan i Borgå. Bild: Yle / Leo Gammals tour de östnyland 2017

"Jag ville cykla så långt jag orkar"

Kokkola minns speciellt backarna i Immersby i Sibbo i slutändan av touren, som han beskriver så här:

- Mördande. Eller ett dåligt skämt, skrattar han.

Det gäller att inte ge upp. Och där hjälper det att ha en kompis att cykla med.

Katarina Lind, programvärd vid Yle Östnyland, cyklade sin första Tour de Östnyland i fjol. Tack vare Kokkolas draghjälp lyckades hon cykla hela rutten - och de kom i mål lite före ett på natten.

Bakom sig hade de många timmar i sadeln och en hel del pauser.

- Det var en fantastisk upplevelse. Man kan ju lugnt säga att jag inte cyklade i Chris Froomes tempo, men mitt mål var bara att cykla så långt jag orkar, skrattar Lind.

Deltagare i Tour de Östnyland 2017.
Mikael Kokkola, Mikael Björkman och Katarina Lind pausade vid Lovisa torg i fjol. Deltagare i Tour de Östnyland 2017. Bild: Yle/Katarina Lind tour de östnyland

Bekanta dig med rutten i förväg

I år planerar också Lind och Kokkola att sitta i cykelsadeln igen. Lind konstaterar leende att hon hunnit med endast en liten cykeltur så här långt, medan Kokkola hunnit med några kortare träningsrundor.

Nu hoppas de båda på många deltagare.

- Alla är hjärtligt välkomna med! Vi garanterar att det blir en upplevelse man inte glömmer i första taget, säger Lind.

Start blir det lördagen den 18 augusti klockan 7 utanför Yle Östnylands redaktion vid Krämaregatan 2 i Borgå.

Här kan du bekanta dig med rutten under Tour de Östnyland.

Cykelpunktering under Tour de Östnyland 2017.
Under touren finns alltid hjälpande kompisar till hands om det krånglar med däcken, till exempel. På bilden Roland Lind, Anas Haj Hasan, Patrik Lind och Mikael Björkman, som deltog i fjol. Cykelpunktering under Tour de Östnyland 2017. Bild: Yle / Leo Gammals tour de östnyland

Tour de Östnyland

  • Evenemanget är gratis och det blir ingen tidtagning. Man får delta med precis den cykel och den utrustning som man själv önskar.
  • Vi stannar givetvis och äter (på egen bekostnad) under vägen. Ta med eget mellanmål, dryck och till exempel en extra innerslang ifall du får punktering.
  • Tour de Östnyland är inte ett organiserat cykellopp, utan en glad tillställning som är öppen för alla intresserade.
  • Att delta kräver ingen förhandsanmälan, men de som vill delta får gärna e-posta oss på ostnyland@yle.fi, så vi vet ungefär hur många som medverkar.
  • Alla cyklar på eget ansvar och vägen kommer inte att vara avstängd under rutten. Rutten kommer inte heller att märkas ut, eftersom det inte handlar om ett officiellt cykellopp.
  • Yle Östnyland bevakar evenemanget under dagens lopp.

Artikeln uppdaterades 22.5.2018 kl. 10.06. Ruttens längd preciserades.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland